Video player inladen...

“Obesitas dreigt een vicieuze cirkel te worden”

Een kwart van de Belgische kinderen heeft overgewicht. Maar dat cijfer dreigt de komende jaren enkel toe te nemen. En dat komt vooral door de moeders. Want als die te dik zijn tijdens de zwangerschap heeft hun kind later meer kans om ook zwaarlijvig te zijn, ondanks een perfect gezonde levensstijl.

Vandaag is 1 op de 4 kinderen in België te dik. Maar 7 à 8 procent van onze kinderen is extreem zwaarlijvig of obees. Obesitas is een ernstige vorm van overgewicht en veroorzaakt medische problemen als bijvoorbeeld suikerziekte.

“Het aantal kinderen met obesitas bleef de voorbije jaren stabiel. Maar we zien wel steeds jongere kinderen die al zwaarlijvig of zelfs obees zijn. Vroeger zagen we op consultatie kinderen van 11, 12 jaar. Vandaag zijn er zelfs al peuters en kleuters van  2, 3 jaar die obees zijn. En dat baart ons zorgen” vertelt obesitas-specialiste Inge Gies van het UZ Brussel.  

Vandaag zijn er zelfs al peuters en kleuters van  2, 3 jaar die extreem zwaarlijvig zijn.  

Inge Gies, obesitasspecialiste UZ Brussel

Bovendien vreest Inge Gies dat het aantal dikke kinderen in de toekomst zal toenemen. En dat komt vooral door de moeders. “Als je als moeder overgewicht of obesitas hebt tijdens de zwangerschap, dan ga je de vetmassa van je baby in de buik op een andere manier programmeren. En daardoor heeft die baby later veel meer kans op overgewicht. Zelfs wanneer die een perfect gezonde levensstijl zou hebben. Als er steeds vrouwen met overgewicht zijn, dan mogen we steeds meer dikke kinderen verwachten. Dat is de obesitascirkel. Een vicieuze cirkel waarin we dreigen terecht te komen.”

Als er steeds vrouwen met overgewicht zijn, dan mogen we steeds meer dikke kinderen verwachten. Dat is de obesitascirkel

Inge Gies, obesitasspecialiste UZ Brussel

Als oplossing ziet Inge Gies maar 1 manier: preventie. “We moeten inzetten op preventie. We moeten er naar streven dat vrouwen al voor hun zwangerschap een gezond gewicht hebben. Alleen zo kunnen we die vicieuze cirkel doorbreken.”

Vanavond brengt Pano een reportage over de populariteit van
maagoperaties bij jongeren. 21.30 uur op Eén.
 

Meest gelezen