Amerikaans legervliegtuig neergestort in zee bij Japan

Een vliegtuig van het Amerikaanse marine, met elf mensen aan boord, is voor de kust van Japan neergestort. Het vliegdekschip waar het toestel naar onderweg was, heeft een zoekactie ingezet. Acht van de elf inzittenden zijn gered. Naar de anderen wordt nog gezocht.

Het vliegtuig was met elf inzittenden onderweg naar het Amerikaanse vliegdekschip USS Ronald Reagan die met een ondersteunende vloot rondvaart in de Filipijnse Zee, tussen Japan, Taiwan, de Filipijnen en het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan.

Nabij het Japanse atol Okinotori is het toestel eerder vandaag in zee gestort. Acht van de inzittenden konden worden gered. Naar de drie anderen wordt nog gezocht. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend, maar het toestel was een verouderde C-2. Dat vliegtuig wordt gebruikt om passagiers, vracht en post over te vliegen naar vliegdekschepen. Het type zou binnenkort vervangen worden door meer moderne Ospreys.

De USS Ronald Reagan maakt deel uit van de Amerikaanse 7e Vloot die gestationeerd is in Yokosuka in Japan. Die vloot is net belast met de verdediging van Japan en Zuid-Korea. De voorbije maanden zijn er al 17 Amerikaanse militairen gedood bij twee scheepsbotsingen waarbij telkens destroyers van de 7e Vloot betrokken waren. Dat is vervelend, want die schepen zijn uitgerust met het Aegis-antiraketsysteem, dat als afweermiddel gebruikt kan worden tegenover mogelijke Noord-Koreaanse raketaanvallen.

Na die twee vorige ongelukken zijn een aantal officieren, onder hen een opperbevelhebber, ontslagen of met pensioen gestuurd.

Meest gelezen