Represented by ZUMA Press, Inc.

De Backer wil weten of ook gegevens van Belgische Uberklanten gehackt zijn

Hackers hebben de gegevens van ongeveer 50 miljoen klanten van onlinetaxidienst Uber gestolen. Dat  maakte het bedrijf zelf bekend, weliswaar zeer laattijdig. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) vraagt aan de Privacycommissie om na te gaan of er ook gegevens van Belgische Uberklanten gestolen zijn.

Uber maakte bekend dat namen, e-mailadressen en telefoonnummers van gebruikers in de hele wereld gehackt werden. De hackers kregen ook toegang tot de gegevens van ongeveer 7 miljoen Uber-chauffeurs. 

Philippe De Backer: "Ik heb gevraagd aan de Privacycommissie om te onderzoeken of er ook gegevens van Belgische klanten gestolen zijn. De consument moet er te allen tijde op kunnen vertrouwen dat zijn gegevens goed beschermd worden. Wanneer de gegevens gestolen worden, moet de consument  ook op de hoogte gebracht worden.” 

Uber heeft al een jaar weet van de hacking, maar maakte die pas nu bekend. Het bedrijf betaalde ook 100.000 dollar aan de hackers om het lek stil te houden en de data te vernietigen.

Staatssecretaris De Backer vindt het niet kunnen dat Uber een jaar gewacht heeft om te communiceren over de hacking, maar stelt tegelijk dat dat in de toekomst niet meer mogelijk zal zijn: “Dankzij de nieuwe Europese privacyregels GDPR worden bedrijven vanaf mei 2018 verplicht om een hacking van gegevens binnen de 72 uur aan te geven aan de bevoegde Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), die nadien een onderzoek kan starten. Dat verwacht en verdient de consument ook in een digitale economie."

De Amerikaanse justitie is met een onderzoek begonnen. 

Meest gelezen