Danny Gys/Reporters

Koeriers bij Deliveroo krijgen gratis verzekering voor arbeidsongevallen

De bezorgdienst voor maaltijden Deliveroo geeft zijn koeriers vanaf volgend jaar een gratis verzekering voor arbeidsongevallen. Deze gaat bij een ongeval 75 procent uitkeren van het gemiddelde loon dat een zelfstandige koerier verdient. Volgens Deliveroo komt de verzekering er niet na recente kritiek op het bedrijf.

Deliveroo kwam deze week in het nieuws, omdat de arbeidsinspectie in Oost- en West-Vlaanderen een onderzoek is begonnen naar de van oorsprong Britse bezorgdienst. Deze gaat namelijk koeriers voortaan alleen nog per bezorgde maaltijd betalen en geen uurloon meer. Daartegen is deze vrijdag ook een protest gepland van koeriers.

Volgens topman Mathieu de Lophem van Deliveroo België staat het aanbieden van de verzekering los van het protest. "We zijn hierover al maanden in gesprek met verzekeraars", aldus de Lophem. "We zoeken al langer naar een methode om flexibiliteit en meer zekerheid te verenigen. We willen ook met politici in gesprek hoe we die zekerheid kunnen uitbreiden."

Aansprakelijkheidsverzekering

De verzekering voor arbeidsongevallen komt bovenop de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. In principe krijgt een koerier na een arbeidsongeval maximaal 26 weken lang 75 procent betaald van het gemiddelde loon dat hij of zij de weken ervoor heeft verdiend. Daarnaast is er een vergoeding van 1.500 euro voor verzorging in het ziekenhuis en een tandartsverzekering.

Vrijdag plannen koeriers van Deliveroo een protest tegen de omschakeling naar een statuut van zelfstandige. Daarover stuurde het bedrijf gisteren alle koeriers een brief, waarin het bedrijf voor alle medewerkers apart spreekuren aanbiedt. In de brief staat ook dat Deliveroo "geen geweld zal tolereren" en ervoor zal "waken dat iedere koerier die wil werken dat ook gewoon kan doen".

Volgens Martin Willems van de Franstalige christelijke bediendenbond CNE is dit "een vorm van intimidatie van de koeriers". De directie van Deliveroo betwist dit. "Wij zullen niemand iets in de weg liggen, die aan de manifestatie deel wil nemen", aldus de Lophem. CNE was niet beschikbaar voor een reactie op de aangekondigde verzekering.

De socialistische transportbond BTB noemt de arbeidsongevallenverzekering “een kleine tegemoetkoming”. “Dit is eigenlijk maar een schaamlapje”, zegt Steven Steyaert van de BTB. “Het grote probleem blijft dat door het zelfstandigenstatuut koeriers veel minder gaan verdienen en er ook onduidelijkheid blijft voor jobstudenten.” De bonden zijn wel uitgenodigd voor overleg met de directie van Deliveroo.

Meest gelezen