Videospeler inladen...

Europa geeft Belgische begroting een onvoldoende

De Europese Commissie heeft de federale begroting voor 2018 grondig bestudeerd, en concludeert dat België onvoldoende maatregelen neemt om het begrotingstekort weg te werken en de overheidsschuld te doen dalen.

Het begrotingstekort in België daalt wel, maar volgens de Europese Commissie is dat niet dankzij maatregelen die de federale overheid heeft genomen. Ons land heeft gewoon geluk en kan profiteren van een lage rente, waardoor de overheid minder interesten moet betalen. Het is al de tweede keer op rij dat ons land een onvoldoende krijgt van Europa. 

Thyssen: "structureel onvoldoende"

"2017 was een goed jaar, maar dat compenseert onvoldoende wat niet werd gehaald in het slechte jaar 2016 en als we nu naar 2018 kijken, dan zal dat weer niet goed genoeg zijn", zo analyseert EU-commissaris Marianne Thyssen. Bovendien rekent België volgens de CD&V-politica wel erg op meevallers als de lage rente. "Als we kijken naar de oorzaken van de verbetering, dan zien we dat de lage interestlasten daar in belangrijke mate in meespelen. Als dat eruit wordt gefilterd, dan is het structureel onvoldoende." 

"Europa baseert zich op oude cijfers"

Minister van Financiën Van Overtveldt zegt dat de Europese Commissie zich niet heeft gebaseerd op de meest recente cijfers, die volgens hem beter zijn. Hij benadrukt ook dat de Commissie niet onmiddellijk bijkomende maatregelen eist en dat het probleem niet zit bij te weinig inkomsten, wel bij de te hoge uitgaven van de overheid. 

"Europa vraagt ons om de begrotingscontrole in maart grondig te doen, dat zullen we ook doen", aldus Van Overtveldt. "Europa legt de vinger op de wonde waar hij moet gelegd worden. We zullen op vlak van uitgaven wat moeten bijsturen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen