Ex-Miss Daisy Van Cauwenbergh riskeert 18 maanden cel voor mensenhandel

Het arbeidsauditoraat Halle-Vilvoorde heeft een celstraf van 18 maanden gevorderd tegen ex-Miss België Daisy Van Cauwenbergh, en een celstraf van 2 jaar tegen haar echtgenoot. De twee staan terecht voor mensenhandel - ze zouden een Thais koppel dat illegaal in België verbleef, twee jaar lang in hun villa aan het werk gezet hebben zonder hen te betalen. Het koppel ontkent en vraagt de vrijspraak.

Het arbeidsauditoriaat en de advocaat van het Thaise koppel waren niet mals was voor ex-Miss België Daisy Van Cauwenbergh en haar echtgenoot. Volgens hen werd het Thaise koppel in 2004 - na de verwoestende tsunami - naar België gelokt met het aanbod om hier te komen werken. 

"Er werd voor hen een toeristenvisum geregeld, dat slechts drie maanden geldig was, en ze werden aan het werk gezet in de villa van Daisy Van Cauwenbergh en haar echtgenoot", klonk het. "De vrouw moest eerst enkel op de kinderen passen maar nadien ook koken en poetsen. De man ging eerst aan de slag als chauffeur voor de familie en nadien als tuinman."

"Ze mochten in een flat in Schaarbeek verblijven en kregen een scooter ter beschikking maar moesten lange dagen werken, zes dagen op zeven en continu ter beschikking staan van de familie. Daarvoor kregen ze zogezegd een loon maar dat werd vaak geheel of gedeeltelijk ingehouden, zogenaamd om kosten te vergoeden."

Arbeidsauditoriaat: "Moderne slavernij"

Het arbeidsauditoraat sprak van moderne slavernij en de burgerlijke partij suggereerde dat de Thaise vrouw ook seksueel misbruikt was."Uiteindelijk hebben die mensen bijna twee jaar zowat gratis gewerkt, wat een vorm van mensenhandel is", aldus de arbeidsauditeur. Hij eist 18 maanden cel en een boete van 13.500 euro voor Daisy Van Cauwenbergh, 2 jaar cel en een boete van 22.500 euro voor Johannes Fijen, en een boete van 70.500 euro voor hun vennootschap.

Er was tenminste sprake van illegale tewerkstelling en het niet uitbetalen van lonen, waarvoor boetes van 12.600 tot 25.000 euro op hun plaats waren, zegt het Openbaar Ministerie.

Uiteindelijk hebben die mensen bijna twee jaar zowat gratis gewerkt, wat een vorm van mensenhandel is

Arbeidsauditeur

Advocaat Van Cauwenbergh en echtgenoot: "Zij hebben na de tsunami persoonlijk mensen willen helpen door dat koppel een vakantie aan te bieden"

De advocaat van Van Cauwenbergh en haar echtgenoot vroeg met klem de vrijspraak en stelde dat het Thaise koppel nooit te werk was gesteld door het koppel."Zij hebben na de tsunami persoonlijk mensen willen helpen door dat koppel een vakantie aan te bieden", pleitte meester Hans Symoens.

"Dat koppel maakte langzamerhand deel uit van de familie en wou uiteindelijk in België blijven. Ze hebben misschien wel eens op de kinderen gepast of in de tuin geholpen maar van slavernij of uitbuiting was helemaal geen sprake, en nog minder van verkrachting. Integendeel, die mensen zijn regelmatig met het gezin mee op uitstap en op vakantie geweest."De advocaat zwaaide met een reeks foto's die dat argument kracht moesten bijzetten.

Nog volgens de verdediging was het onderzoek éénzijdig gevoerd omdat de verklaringen van de Thaise vrouw meteen als waarheid werden beschouwd en nooit naar behoren werden nagetrokken. Bovendien was volgens de verdediging de redelijke termijn overschreden en waren de feiten verjaard.Het vonnis valt op 20 december

Meest gelezen