Frankrijk wil dat VN-Veiligheidsraad zich buigt over mensenhandel in Libië

Frankrijk wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt om zich te buigen over het probleem van de mensenhandel met Afrikaanse vluchtelingen in Libië. Aanleiding is een reportage van CNN, waarin wordt getoond dat vluchtelingen uit Nigeria voor enkele honderden euro’s als slaven worden verkocht. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian in de Nationale Assemblée in Parijs.

De VN-Veiligheidsraad moet bijeenkomen om zich te buigen over het probleem van de mensenhandel met Afrikaanse vluchtelingen in Libië, althans dat wil Frankrijk. Aanleiding vormt een reportage van CNN. In de reportage wordt getoond hoe Afrikaanse vluchtelingen worden verkocht in Libië voor enkele honderden euro’s. Minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei dat in de Nationale Assemblée in Parijs.

Het is een misdaad tegen de menselijkheid

President Emmanuel Macron

"Het is een misdaad tegen de menselijkheid", de Franse president Emmanuel Macron vindt dat wat in de reportage aan het licht kwam onder de noemer mensenhandel valt.     

Minister Le Drian hoopt ondertussen dat het door Libië aangekondigde onderzoek snel vooruitgang boekt. "Als de Libische Justitie niet in staat is om een eind te maken aan die verderfelijke praktijken, zullen we genoodzaakt zijn een internationale sanctieprocedure in te leiden." Frankrijk is permanent lid van de VN-Veiligheidsraad.

Chaos in Libië

Sinds de val van kolonel Moammar al-Kadhafi is Libië in chaos afgegleden. Momenteel strijden drie regeringen en ontelbare milities in heel het land om de macht. Libië is de belangrijkste vertrekplaats voor de meeste vluchtelingen, die vanuit Afrika over de Middellandse Zee in Europa willen geraken.

Meest gelezen