Video player inladen...

Gatz kondigt onderzoek aan naar vzw die gelinkt is aan conservatief-islamitische lezingen

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) kondigt een onderzoek aan naar de Vereniging voor Ontwikkeling & Emancipatie van Moslims (VOEM), die Vlaamse subsidies krijgt en mee de conservatief-islamitische lezingen in Genk en Antwerpen mogelijk zou hebben gemaakt. Hij heeft dat geantwoord na een vraag van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang). De vzw VOEM wil meewerken aan het onderzoek. "We hebben niets te maken met de lezing in Genk en alle contacten met de islamprediker Ali Houri, oftewel broeder Alkhattab, worden stopgezet", luidt het.

Van  dermeersch vraagt zich af of hier belastinggeld is misbruikt voor het verspreiden van fundamentalistische boodschappen. "Zelf wil ik ten stelligste afstand nemen van de inhoud en de organisatiewijze van de voordrachten waarover u het heeft", zegt Gatz.

"Ik ga de vereniging onder wiens organisatorische verantwoordelijkheid de lezingen hebben plaatsgevonden een onderzoek aansmeren", kondigt hij aan. "Het is tot dusver een goede organisatie. Ze bestaan al enkele decennia. Ze zijn gegroeid uit islamleerkrachten die enerzijds moslims wegwijs willen maken in onze samenleving en anderzijds informatie willen bieden over de islam in de zeer brede zin van het woord."

"Wat er nu gebeurt, roept inderdaad vragen op", erkent Gatz. "Het enige wat ik tot nu toe weet, is dat de koepel zegt dat de voordrachten niet met haar medeweten georganiseerd waren. Daarvan ga ik mij nu in detail vergewissen." Mocht de vereniging inderdaad iets te verwijten vallen, wil Gatz de subsidiëring herbekijken. 

"Gevraagd om alle contacten stop te zetten"

"Met de lezing in Genk hebben wij niets te maken", zegt Youssef Souissi, de voorzitter van de vzw VOEM in "De wereld vandaag" op Radio 1. De omstreden prediker Ali Houri (broeder Alkhattab) die in de reportage van "Nieuwsuur" te zien was op de lezing in Genk, gaf ook een lessenreeks in Antwerpen die intussen is stopgezet. Daarbij is de vzw VOEM wel betrokken, via een aantal vrijwilligers van de organisatie.

Souissi zegt dat hij geschrokken is door wat hij heeft gehoord over de lezing van Houri in Genk. Maar dat betekent volgens hem niet dat dezelfde boodschappen verkondigd zijn op de lessenreeks in Antwerpen. Die ging volgens Souissi niet in de eerste plaats over religie, maar onder meer over de geschiedenis van de Islam. "Mensen die de cursus gevolgd hebben in Antwerpen hebben niet geklaagd. Er is niets vastgesteld dat iets te maken heeft met wat er in Genk verteld is. Dit is iets wat ons ook verbaast."

"We begrijpen de bezorgdheid van de minister en van de schepen (Fons Duchateau (N-VA) die de lessenreeks liet stopzetten, red.)", zegt Souissi, die bereid is om mee te werken met het onderzoek. "We kunnen dit niet goedkeuren. We hebben onze vrijwilligers gevraagd om elk contact met die persoon stop te zetten."

De verantwoordelijken van vzw VOEM hebben een brief naar schepen Duchateau gestuurd om hun versie van het verhaal te doen. Ze betreuren dat ze nooit gecontacteerd zijn geweest.

Meest gelezen