Geen asbestgevaar, school in Moerbeke-Waas gaat morgen weer open

In Moerbeke-Waas in Oost Vlaanderen gaat de basis- en kleuterschool De Vlinderdreef morgen opnieuw open. De school bleef twee dagen dicht nadat bij de afbraak van een dak mogelijk asbest was vrijgekomen. De gemeente liet metingen uitvoeren en alle resultaten zijn nu bekend. Er is geen reden om de school nog langer dicht te houden.

De 385 kinderen van de basis- en kleuterschool De Vlinderdreef uit Moerbeke-Waas moeten morgen terug naar school. De resultaten van de metingen naar mogelijke asbestvervuiling zijn bekend. Er zijn wel asbestvezels aangetroffen, maar niet in verontrustende mate.

“Op het schooldomein zelf, in de werfzone waar de resten van het dak hebben gelegen, daar zijn uiteraard wel vezels teruggevonden, maar die hebben zich niet kunnen verspreiden via de lucht”, zegt burgemeester Robby Decaluwé. “Wat binnenin het gebouw betreft, er is enkel één locatie waar dat er een minimale hoeveelheid asbestvezels zijn teruggevonden. Dat is in die mate dat dat in principe ook een andere oorzaak zou kunnen hebben. Maar uiteraard zullen we daar ook geen enkel risico nemen en gaan we dat ook opnieuw laten reinigen door de aannemer”.

Uiteraard zullen we daar ook geen enkel risico nemen en gaan we dat ook opnieuw laten reinigen door de aannemer

Robby Decaluwé (Open VLD), Burgemeester Moerbeke-Waas

De leerlingen van De Vlinderdreef kregen gisteren onverwachts twee dagen vrij omdat hun school mogelijk vervuild was door vrijgekomen asbestvezels. Tijdens het weekend was de afbraak van het dak van de school niet helemaal volgens het boekje verlopen. Het dak bestond uit asbesthoudende leien en mogelijk waren er stukken van die leien op de speelplaats terecht gekomen.

De gemeente liet metingen uitvoeren. De eerste resultaten waren maandag negatief, maar omdat er in de klaslokalen zelf onvoldoende metingen waren gebeurd, besliste burgemeester Robby Decaluwé gisteren toch om de school tijdelijk te sluiten en de kinderen naar huis te sturen. Decaluwé vroeg bijkomende metingen.

Meest gelezen