Geld geven aan goede doelen binnenkort rechtstreeks via Facebook

Wie een goed doel wil steunen, zal dat binnenkort rechtstreeks via Facebook kunnen doen. Organisaties kunnen binnenkort een nieuwe knop op hun fanpagina installeren, de "Facebook Fundraiser". Ook particulieren die geld willen inzamelen voor pakweg een operatie van een huisdier, of een wedstrijd op verplaatsing van een amateursporter, zullen dat rechtstreeks op hun Facebookprofiel kunnen zetten. 

De nieuwe knop werd voorgesteld op de "Facebook Loft", een rondreizende tentoonstelling die deze week Brussel zal aandoen. Tijdens die Loft zullen adverteerders, goede doelen, universiteiten en bedrijven uitgenodigd worden om te tonen dat er op Facebook een "hechte gemeenschap" kan gevormd worden onder de 6,7 miljoen Belgische Facebook-gebruikers. 

De "Facebook Fundraiser" zal nog deze maand uitgerold worden. Ngo's of andere goede doelen kunnen uitgerust worden met een donatieknop, ze moeten daarvoor wel een procedure moeten doorlopen. 

Ook particulieren zullen geld kunnen inzamelen voor projecten via een speciale pagina. En wie voor bijvoorbeeld zijn verjaardag liever geen cadeaus krijgt, maar het geld liever schenkt aan een goed doel, zal de nieuwe tool kunnen koppelen aan zijn of haar verjaardagsevenement. 

De inzamelacties zijn openbaar, maar alleen Facebookgebruikers zullen een donatie kunnen doen. 

Facebook gaat wel maatregelen nemen om malafide initiatieven te weren. "We checken alles vooraf. Mensen met slechte bedoelingen of valse profielen halen we er uit", zegt country manager Alexis Lebedoff van Facebook.  Het bedrijf belooft dat de controle zo snel mogelijk zal afgerond zijn, maar plaatst er geen termijn op. 

De nieuwe functie zal behalve in België, ook nog in 15 andere Europese landen uitgerold worden, waaronder Nederland, Duitsland en Spanje. 

Facebook int een commissie van 30 eurocent, plus 8,2 procent van het ingezamelde bedrag. Facebook zegt geen winst te willen maken op de nieuwe functie maar enkel zijn kosten te willen dekken. Het gaat dan onder meer om betaalkosten, fraudepreventie en personeelskosten.   

Meest gelezen