flip franssen

Tot 100.000 euro voor bedrijven die groene of veilige voertuigen kopen

Voortaan kunnen Vlaamse transportbedrijven financiële steun krijgen als ze veilige of milieuvriendelijke voertuigen kopen. Niet alleen nieuwe vrachtwagens kunnen steun krijgen, er is ook geld om voertuigen aan te passen: bijvoorbeeld met een camera om veiliger achteruit te rijden. Bedrijven kunnen tot 100.000 euro aan investeringen terugkrijgen.

De steunmaatregelen komen van de Vlaamse regering, op initiatief van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en minister van Economie Philippe Muyters (N-VA). Nu al investeren heel wat bedrijven in milieuvriendelijkere of veiligere voertuigen, maar het gaat vaak om grote investeringen. Door bedrijven tot 100.00 euro terug te betalen wil de Vlaamse regering de investeringen versnellen.

Als transportbedrijven nieuwe, zuinigere vrachtwagens kopen, roetfilters installeren of andere gelijkaardige investeringen doen kunnen ze tot 80% van de investering terugvorderen. Om geen problemen te krijgen met Europa is er een maximumbedrag van 100.000 dat elk bedrijf kan krijgen in een periode van drie jaar.

Wat zijn milieuvriendelijkere of veiligere voertuigen?

Onder milieuvriendelijkere voertuigen verstaat de Vlaamse regering onder meer voertuigen met roetfilters, SCR-systemen (die de stikstofoxidenuitstoot beperken) of koelscheidingswanden. Verder gaat het om investeringen die het brandstofverbruik naar beneden halen en ingrepen die een stillere levering mogelijk maken.

Verkeersveiligere voertuigen kunnen bijvoorbeeld camera's hebben om achteruit te rijden of dodehoekongevallen te voorkomen. Verder denkt de Vlaamse regering aan systemen die ervoor zorgen dat chauffeurs hun gsm niet meer kunnen gebruiken tijdens het rijden en alcoholsloten.

Meest gelezen