Video player inladen...

Test-Aankoop: Grote koopjes mogelijk op "Black Friday", maar wees toch waakzaam

Consumentenorganisatie Test-Aankoop roept op om toch waakzaam te blijven bij de grote kortingen die voor "Black Friday" worden aangeboden. "Bekijk goed of er niet met de prijzen wordt gesjoemeld", zegt Simon November aan VRT NWS. "We zien soms etiketten die worden overplakt waarbij de Black Friday-prijs hoger is dan die eronder."

Er zijn dit weekend grote koopjes te doen door Black Friday, een koopjesdag overgewaaid uit de Verenigde Staten. Consumentenorganisatie Test-Aankoop roept shoppers op om toch voorzichtig te zijn met die kortingen. Volgens de consumentenorganisatie is het perfect mogelijk om interessante zaakjes te doen, "maar staar je niet blind op die kortingen van Black Friday".

Test-Aankoop heeft daarom enkele tips uitgewerkt om teleurstellingen te vermijden. "Vergelijk de prijzen goed voor, tijdens en na vrijdag om er zeker van te zijn dat er effectief een goede korting wordt aangeboden", zegt November. "Neem er eventueel een foto van met je smartphone en bekijk zo of er niet met prijzen wordt gesjoemeld. Het gebeurt wel eens dat de prijs die wordt doorgehaald niet de prijs is die eerder gehanteerd is geweest. Wat we ook zien is etiketten die overplakt zijn met een hogere prijs. Dan heb je zogezegd een Black Friday-prijs, maar die is hoger dan de oorspronkelijke prijs."

De consumentenorganisatie roept ook op om goed op voorhand te bekijken wat je wil. "Wie weet wat hij zoekt, wordt minder snel verleid door een aantrekkelijk aanbod op een ander product", klinkt het. Consumenten worden ook aangespoord om op verkenning uit te trekken en goed te vergelijken zowel online als in de winkelstraten. Ook promoties en kortingen worden het best goed vergeleken.

Wie zich toch ergens bedrogen voelt spreekt het best de handelaar erop aan. "Wees assertief tegenover de winkelier", zegt November daarover. "En confronteer hem of haar met de eventuele fout die gemaakt is en dwing zo de goedkoopste prijs af." Als dat niet helpt kun je nog altijd een klacht indienen bij Test-Aankoop zelf of bij de economische inspectie.

Meest gelezen