Schooldirectie moet standbeeld bedekken na kritiek dat het te suggestief is

Het beeld moest een eerbetoon zijn voor dominicaan Martinus van Porres, omdat hij zich eind 16de, begin 17de eeuw mateloos ingezet had voor de armen en verstotenen, waardoor hij in 1962 heilig verklaard werd. Maar hoe positief het resultaat op papier en als elementaire maquette er ook uitzag, het effectieve beeld, dat ruim een week geleden onthuld werd op de "Blackfriars Priory School", een lagere school in Adelaide, Australië, was al snel onderhevig aan kritiek. Waardoor het niet lang duurde vooraleer het beeld met doeken bedekt werd.

Het beeld toont Martinus die een stukje brood aan een kind geeft. Maar de beeldhouwer, afkomstig uit Vietnam en maker van een ander beeld van de school, was hierbij meer suggestief te werk gegaan dan hij wellicht zelf wilde. In de commentaren op sociale media waren vooral verwijzingen naar seksueel misbruik binnen de kerk terug te vinden. 

De schooldirectie heeft nu een lokale beeldhouwer opgedragen om het kunstwerk alsnog te "her-tekenen". Ook heeft de school zich verontschuldigd tegenover iedereen die zich door het standbeeld beledigd voelde. Het beeld is intussen bedekt en wordt afgeschermd van het publiek.

Meest gelezen