Videospeler inladen...

Jan Jambon: "Voorstander van fusie Brusselse politiezones, maar we gaan dat niet opleggen"

In de Kamer is gedebatteerd over het rapport over het politieoptreden tijdens de rellen in Brussel na de voetbalwedstrijd Ivoorkust-Marokko op 11 november. De Vlaamse oppositiepartijen dringen aan op een fusie van de zes politiezones in Brussel. "Ik ben daar ook voorstander van, maar we gaan dat niet opleggen via koninklijk besluit. Een gedwongen fusie werkt niet", reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

De minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft in de Kamer gezegd dat hij net als oppositiepartijen SP.A en Groen een voorstander is van de fusie van de zes politiezones in Brussel. Hij deed dat tijdens het debat over het rapport over het politieoptreden na de rellen in Brussel.

Hans Bonte van SP.A dringt het bijzonder fel aan op een eengemaakte politiezone in Brussel. “Eenheid van commando is absoluut noodzakelijk, maar intussen blijft het een structureel probleem dat we opgesplitst zitten tussen zes politiezones in een grote hoofdstad”, zegt Bonte.

Stefaan Van Hecke van Groen wijst onder meer op de gebrekkige leiding tijdens de rellen. "Waarom heeft men anderhalf uur gewacht om de federale reserve die er was in te zetten? Als we weten dat er meldingen waren van vandalisme en brandstichting aan de Beurs.”

Minister Jambon is, net zoals alle Vlaamse partijen, een voorstander van een fusie van de zes politiezones in Brussel. “Ja, ik ben een voorstander van een fusie van de zes Brusselse politiezones. Maar nee, ik ben geen voorstander om dat eenzijdig bij koninklijk besluit op te leggen. Dat is de ramp organiseren. Als je moet fusioneren tegen de wil in van diegenen die moeten fusioneren, dat gaat niet", besluit Jambon.

Meest gelezen