Bij de editie van 2006 was er onder meer een werk van Jan Fabre te zien.
BELGA

Kunsttriënnale Beaufort: 18 werken van 18 kunstenaars in 9 kustgemeenten

De kunsttriënnale Beaufort heeft meer details bekendgemaakt over de editie van volgend jaar. In alle gemeenten behalve Blankenberge zullen in totaal achttien werken van achttien verschillende kunstenaars te zien zijn. "We mikken op een breed publiek."

Een nieuwe editie van de kunsttriënnale Beaufort hing lange tijd aan een zijden draadje. Heel wat kunstgemeenten waren niet tevreden met de communicatie rond het evenement en ook budgettair waren er wat problemen. Begin dit jaar was de kogel dan toch door de kerk: in 2018 komt er een nieuwe editie. 

Kleiner

Die nieuwe editie zal er wel wat anders uitzien dan de vorige. Kleiner, vooral. Waar er in het verleden steenvast plaats was voor zo'n dertig kunstwerken verspreid over de hele kustlijn, mikt de organisatie nu op achttien projecten van achttien verschillende kunstenaars.

De werken van Beaufort gaan op zoek naar het vrijdenkende karakter van de kust.

"De werken van Beaufort gaan op zoek naar het vrijdenkende karakter van de kust", zegt curator Heidi Ballet. "Mensen die aan de kustlijn wonen, hebben een ander perspectief. Ze hebben doorgaans een wereldbeeld dat beïnvloed is door het feit dat ze steeds contact zoeken met de wereld die achter de horizon ligt. Voor de Belgische kustlijn is dat niet anders."

"Anderzijds is er het intrinsieke karakter van de regio, dat steeds gebaseerd is op de dappere vissers die de Noordzee trotseren", vult de curator aan. "Deze contradicties zullen bespeeld worden in deze editie van Beaufort. Bovendien is er ook aandacht voor het in vraag stellen van monumenten in de publieke ruimte anno 2018."

Meerwaarde

"Beaufort heeft een grote meerwaarde voor de provincie en de kustregio", zegt Guido Decorte, gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen. "Het is een sterk merk dat zorgt voor een bijzondere uitstraling voor de kust." Beaufort mikt op een brede doelgroep: de cultuurliefhebbers, maar ook de inwoners, de dag- en verblijfstoeristen en de mensen die er een tweede verblijf hebben.

Wie en waar?

De achttien kunstenaars komen uit binnen- en buitenland. Het gaat om: Kader Attia (FR), Nina Beier (DK), Guillaume Bijl (BE), Simon Dybbroe Møller (DK), Jos de Gruyter & Harald Thys (BE), Edith Dekyndt (BE), Stief DeSmet (BE), Jason Dodge (VS), Anne Duk Hee Jordan (DE/KR), Jean-François Fourtou (FR), Ryan Gander (GB), Iman Issa (EG),  Basim Magdy (EG), Katja Novitskova (EST), Rotor (BE), Frederik Van Simaey (BE), Leon Vranken (BE), Xu Zhen (CN).

De werken zullen van 30 maart tot 30 september volgend jaar te zien zijn in negen kustgemeenten. Nieuwpoort, Middelkerke, De Panne, Oostende, Knokke-Heist, Koksijde, Bredene, Zeebrugge en De Haan doen mee. 

Meest gelezen