Tel jij ook nog in Belgische Frank om die prijzen te begrijpen?

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag enkele nieuwsberichten over een voetbalploeg, kunst of een historische foto die fenomenale prijzen waard zijn.

opinie
Louis van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Als ik wil weten hoe duur iets écht is, reken ik het bedrag om in oude Belgische franken. Het is een ouderwetse, onhebbelijke en irrationele gewoonte, ik geef het grif toe. Iets voor oude knorpotten. Wie kort voor de eeuwwisseling geboren is, weet zelfs niet meer wat dat is, de Belgische frank. Of weet het nog maar heel vaag: het moet iets zijn zoals de klassenstrijd, de CVP, de gastarbeiders of Freddy Maertens. 

Nochtans: omrekenen in Belgische franken helpt om te bevatten hoe duur het leven geworden is. Of hoe relatief goedkoop sommige producten zijn gebleven. Een krant kost nog altijd maar 68 frank, een brood 88 frank (in mijn dorp toch). Een wasmachine kost nog altijd maar een goeie 16.000 frank. De goedkoopste auto 400.000 frank. Een doorsnee boek kost al 800 frank.  Een bescheiden huis gaat niet onder de 10 miljoen frank.

Een koersfiets van een beter merk vind je niet onder de 150.000 frank (voor een kader, 2 wielen en een derailleur; met verborgen motortje kost zo'n fiets algauw het dubbele). En een klein flesje water uit een stationsautomaat kost 60 frank.

In de supermarkt van het kleine Spaanse eiland waar ik geregeld verblijf, staat - vijftien jaar na de invoering van de Europese munt - onder de rekening in euro's, nog altijd het bedrag in peseta's. Pese ... wat? Ik moet erom glimlachen, maar ik kan het ook begrijpen. Ter vergelijking: een doorsnee pensioen schommelt tussen de 40.000 en de 60.000 frank per maand, bruto. Idem dito voor het stempelgeld.

Als ik lees dat er een bod van goed 75 miljoen euro wordt gedaan op voetbalclub Anderlecht, slaat de rekenmachine in mijn hoofd tilt 

Omrekenen helpt vooral om te beseffen wat voor waanzinnige prijzen er worden betaald voor zaken die u en ik meestal niet in huis hebben. Een Da Vinci bijvoorbeeld, of een Van Gogh, of een zeldzame foto van Billy the Kid. Een exotisch eiland. Een appartement in Knokke. Of een voetbalclub.

Als ik lees dat er een bod van goed 75 miljoen euro wordt gedaan op voetbalclub Anderlecht, slaat de rekenmachine in mijn hoofd tilt. Vijfenzeventig miljoen euro, dat is dus drie miljard oude Belgische franken.

De aandeelhouders van Royal Sporting Club Anderlecht - die nu al geen sukkelaars zijn - slaan de slag van hun leven. Zeven jaar geleden toen Anderlecht van een Vereniging zonder Winstoogmerk (hahahaha!) werd omgevormd tot een ordinaire Naamloze Vennootschap, was de club 10 miljoen euro of 400 miljoen BF waard.

Afgelopen zomer berekende het zakenblad Trends de waarde van Anderlecht op 32,8 miljoen euro of 1,3 miljard BF. En nu wordt dus ruim het dubbele geboden. Drie miljard BF.

Het kan geen kwaad om het bedrag te herhalen. En dan zwijg ik nog over de Oezbeek die met zijn geld geen blijf weet en die Anderlecht naar het schijnt ook wel zou willen kopen, als speeltje, of als handelswaar, zoals hij zich bij voetbalclub Arsenal heeft ingekocht. 

Wie heeft zoveel geld? vraag ik me dan af.

En hoe kun je zoveel geld verdienen in zaken?

Of hebben de bieders gewonnen met de Euromillions? Want dat is - in mijn leefwereld toch - de enige manier om op eerlijke wijze schatrijk te worden. Allicht zullen de bieders moeten lenen, denk ik dan, bij de banken die kandidaat-huizenkopers tegenwoordig veel strengere voorwaarden opleggen. Maar dan nog.

En hoe kun je zoveel geld verdienen in zaken? Of hebben de bieders gewonnen met de Euromillions? Want dat is - in mijn leefwereld toch - de enige manier om op eerlijke wijze schatrijk te worden 

Overigens: in Engeland zullen ze eens meewarig glimlachen bij de prijs die voor Anderlecht geboden wordt. Daar verdienen topspelers fortuinen per week: Vincent Kompany 9,5 miljoen frank, Eden Hazard 12,5 miljoen. Ze hebben allebei twee kinderen ten laste, dat moet ik er wel bij zeggen.

Daar bouwt voetbalclub Chelsea - waar ze ook een ezeltje hebben dat geld sch*** -  een nieuw stadion in Londen. Ik las afgelopen weekend in een Engelse krant dat de rekening vermoedelijk tot 1 miljard pond zal oplopen. En hoeveel dat in oude Belgische franken is, mag u zelf eens opzoeken. Ik weet het al.

---

VRT Nieuws wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen