Video player inladen...

Michel na slechte punten van EU: "Ik blijf op mijn lijn en op die van de regering"

Premier Charles Michel (MR) is niet uit zijn lood geslagen na het slechte begrotingsrapport van de Europese Commissie. Maar hij zegt er meteen bij dat hij bij de keuze blijft die de regering heeft gemaakt: die van de economische relance. Hij wijst er tegelijkertijd op dat de Europese voorspellingen vorig jaar ook slechter waren dan het uiteindelijke resultaat.

Michel is naar eigen zeggen niet verrast door het slechte rapport van Europa. "Ik herinner me dat we het laatste jaar ook een sceptisch rapport van Europa hebben gekregen", zegt hij aan VRT NWS. "Een paar maanden later hebben we vastgesteld dat de concrete cijfers voor 2017 zeer positief waren, in tegenstelling met de voorspellingen op Europees niveau."

We kiezen voor de relance, we kiezen voor de jobcreatie, we kiezen zeker niet voor een verhoging  van de belastingen

Premier Charles Michel (MR)

Het hoofd koel houden, is de boodschap. "Dat is een Europees rapport waarvoor ik respect heb, maar we hebben een duidelijke keuze gemaakt: we kiezen voor de relance, we kiezen voor de jobcreatie, we kiezen zeker niet voor een verhoging  van de belastingen. Dat zou gemakkelijk zijn om een evenwicht te bereiken, maar dat is niet onze keuze."

"Ik blijf op mijn lijn en op die van de regering", benadrukt hij. "Kijk
naar de afgelopen drie jaar. We hebben resultaat geboekt op het vlak van sanering, de bedrijven hebben meer jobs gecreëerd door het fiscaal-economische kader dat we hebben  gecreëerd." Maar het kan beter, erkent de premier. "Daarom werken wij aan een investeringspact, aan bijkomende initiatieven voor de arbeidsmarkt."

Ik ben  niet van plan initiatieven te nemen die negatief voor de groei en de jobcreatie zijn

Premier Charles Michel (MR)

Desondanks blijft de schulgraad van ons land hoog: nog altijd 102 procent van het bruto binnenlands product. "Drie jaar geleden was het nog 108 procent", antwoordt Michel. "Wij hebben daar ook resultaat geboekt."

Geen koerswijziging dus. "Ik ben  niet van plan initiatieven te nemen die negatief voor de groei en de jobcreatie zijn. Dat zou contraproductief zijn."

Meest gelezen