Videospeler inladen...

Levenslang voor schreeuwende Mladic: schuldig aan genocide, moord en terreur

Ratko Mladic is voor het Joegoslaviëtribunaal schuldig bevonden aan genocide, moord en terreur. De Servische oud-generaal moet levenslang de cel in. Mladic werd tijdens het voorlezen van het vonnis uit de rechtszaal gezet toen hij begon te schreeuwen.

Een kolonne van auto's met gierende banden en zwaailichten heeft vanmorgen Ratko Mladic naar het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag gebracht. Om 10 uur begonnen de rechters daar het vonnis tegen de Servische oud-generaal voor te lezen. 

De 74-jarige Mladic vroeg echter al snel om de uitspraak te schorsen of sneller te brengen, omdat hij last zou hebben van hoge bloeddruk. Toen de rechter Mladic' eis niet inwilligde, ging die laatste schreeuwen. Waarop de rechter besliste om de man uit de zaal te zetten. Hij kon de uitspraak voort volgen in een andere zaal.

Videospeler inladen...

Tegen Mladic werd een lange lijst van aanklachten voorgelezen:  voor genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden die de man als generaal heeft gepleegd tijdens de Servische oorlog, tussen 1992 en 1995.  De aanklager van het tribunaal had daarvoor eind vorig jaar levenslang geëist.  Die eis is dus gevolgd door de rechter.

Mladic gaat in hoger beroep

Ratko Mladic vecht de uitspraak van het Joegoslavië-Tribunaal tegen hem aan en gaat in hoger beroep. Dat hebben zijn advocaat en zijn zoon Darko meegedeeld na afloop van de uitspraak. 

Volgens zoon Darko hebben de rechters van het tribunaal niet eerlijk naar de feiten gekeken en hadden ze geen oog voor de Servische slachtoffers. "Gerechtigheid is vervangen door propaganda", zei Mladic' zoon.

De advocaat van Mladic sprak van het "totale falen" van het tribunaal. Bovendien hekelde hij het feit dat de rechters niet echt werk hebben gemaakt van de hoge bloeddruk van Mladic. Ruim een half uur na aanvang van de zitting vroeg de verdediging om een schorsing en daarin is drie keer de bloeddruk gemeten.     

Die was volgens de advocaat levensgevaarlijk hoog en die vroeg daarop om schorsing of juist versneld voorlezen van het vonnis. De rechter ging daar niet op in. "Wat je ook van vindt van Ratko Mladic, hij is een mens en heeft recht op een goede medische behandeling", stelde de advocaat na afloop.

Niet meer voor Joegoslavië-Tribunaal

Het hoger beroep gaat overigens niet meer dienen voor het Joegoslavië-Tribunaal, want dat wordt binnenkort gesloten. Wel gaat de zaak dan naar het MICT, een afgeslankt instituut dat het werk van onder meer het Joegoslavië-Tribunaal overneemt. MICT staat voor International Residual Mechanism for Criminal Tribunals.

Het hoger beroep zal hooguit 2,5 jaar duren, zegt de Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops. De strafrechtdeskundige is benieuwd naar de motivering van de rechters.

Stefan Blommaert in Den Haag: "Levenslang is de maximumstraf"

Videospeler inladen...

Meest gelezen