Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Mnangagwa wordt vrijdag tot president Zimbabwe benoemd

De voormalige vicepresident van Zimbabwe Emmerson Mnangagwa wordt vrijdag benoemd tot president ad interim, na het onstlag van Robert Mugabe. Mnangagwa is intussen teruggekeerd naar Zimbabwe.  

Volgens de voorzitter van het Zimbabwaanse parlement zal Emmerson Mnangagwa vrijdag de eed afleggen als president. "Ik wil het volk van Zimbabwe feliciteren met dit historisch moment. Samen zullen we een vreedzame overgang verzekeren om onze democratie te consolideren en voor een nieuw begin te zorgen voor alle Zimbabwanen", zegt Mnangagwa in een mededeling na het ontslag van Mugabe.

De 75-jarige Mnangagwa is intussen terug in Zimbabwe. Hij leefde in ballingschap in Zuid-Afrika sinds hij begin november door Mugabe uit de regering was gezet. De 93-jarige Mugabe zette Mnangagwa aan de kant om hem te vervangen door zijn echtgenote Grace.

Vorige week reden daarom tanks de hoofdstad binnen, maar het leger weigerde te spreken over een staatsgreep. Al die tijd weigerde Mugabe, ondanks druk van het leger, het volk en zijn eigen partij, op te stappen. Dinsdag werd de druk uiteindelijk te groot.

Meest gelezen