Rechtszaak 2.400 Arco-coöperanten start pas in 2021

De rechtszaak van 2.400 Arco-aandeelhouders, die bijgestaan worden door het advieskantoor Deminor, gaat pas van start in 2021. Dat staat in De Tijd.

Waar gaat het Arco-dossier ook weer over? In de jaren 90 en ook nog na 2000 kochten zo'n 800.000 mensen aandelen van Arco, het financiële leuk van de christelijke arbeidersbeweging ACW, nu Beweging.net.

Vaak beseften ze niet eens dat het ging om aandelen. Ze werden verkocht als een veilige, risicoloze belegging. Veel mensen kochten de aandelen voor hun kinderen of kleinkinderen, gemiddeld een kleine 2.000 euro per aandeelhouder.

De klanten wisten of beseften niet dat Arco vooral investeerde in de bank Dexia. Toen die bank in 2011 over de kop ging, werden de aandelen waardeloos. Het was het begin van een resem rechtszaken en politieke hoogspanning, in een poging om de Arco-coöperanten te vergoeden.

Deminor

Het overgrote deel van de Arco-aandeelhouders van weleer hebben geen procedure lopen, maar zo'n 2.400 aandeelhouders lieten zich bijstaan door het advieskantoor Deminor. Zij spanden een rechtszaak aan tegen onder meer de Belgische staat, een aantal Arco-vennootschappen en de staatsbank Belfius.

Het is dat proces dat nu pas zal beginnen in 2021. Bij Deminor is men vanzelfsprekend ontgoocheld en men kan de vertragingsmanoeuvres van de tegenpartijen maar weinig appreciëren. Deminor gaat nu gewoon verder werken aan de zaak. "Onze boodschap aan de aandeelhouders is nog altijd dat dit de beste manier is om hun rechten te vrijwaren", zegt Erik Bomans van Deminor.

Alternatief

Er is nog een alternatief voor deze en andere rechtszaken. De federale regering werkt al jaren aan een deal rond Arco en vooral CD&V, een partij met nauwe banden met het vroegere ACW, is gebrand op een degelijke vergoeding voor de aandeelhouders. De andere coalitiepartners Open VLD en N-VA zijn op zijn zachtst gezegd minder enthousiast.

In het zomerakkoord dook dan toch een Arco-deal op. Er zou een fonds komen van 600 miljoen euro, waardoor de aandeelhouders zo'n 40 procent van hun geld zouden terugzien. De deal moet onder meer nog goedgekeurd worden door Europa.

Als de deal uiteindelijk goedgekeurd wordt en een meerderheid van de meer dan 800.000 coöperanten gaan ermee akkoord, dan kunnen alle rechtszaken vervallen. Ook Deminor is dat scenario genegen, al zullen de aandeelhouders heel wat geld verliezen. "Maar bij elke minnelijke schikking zullen mensen toegevingen moeten doen", besluit Deminor.

Meest gelezen