vide

Roken in een auto met kinderen: lucht in kleine ruimte wordt snel heel ongezond

De meeste mensen weten wel dat het ongezond is om te roken in het bijzijn van kinderen, maar toch gebeurt het nog. Zelfs in de auto, wat een hele kleine ruimte is die zich erg snel vult met schadelijke stoffen. Verschillende landen hebben roken in de auto in het bijzijn dan ook al verboden, en nu willen de verschillende overheden in ons land daar ook werk van maken. 

Een op de vijf Belgen rookt nog steeds, maar toch is er een groot draagvlak voor antitabaksmaatregelen. In een enquête van de Stichting tegen Kanker vond 93 procent van de ondervraagden dat roken in auto's met minderjarigen verboden moet worden, iets waar ook 88 procent van de rokers het mee eens was. 

Toch wil dat niet zeggen dat het niet gebeurt: voor ons land zijn er geen cijfers maar in Engeland, waar er inmiddels al enkele jaren een verbod is, waren 80 procent van de volwassenen ook voor een verbod, en ook een overgrote meerderheid van de rokers was voor. Toch werden er in het jaar voor het verbod van kracht werd, nog 430.000 kinderen tussen 11 en 15 blootgesteld aan sigaretterook in de familiewagen, van wie 200.000 elke dag of bijna elke dag, volgens cijfers van de NHS, de nationale gezondheidsdienst. 

Ierse pub

Kinderen die passief roken lopen meer kans om astma te krijgen, verkoudheden, longontsteking, bronchitis, problemen met hun tandvlees en zelfs kanker. Ze lopen ook vaker een oorontsteking op en andere gehoorporblemen, terwijl baby's een groter risico lopen om te sterven aan wiegedood.

En een auto is wel een erg slechte plek om passief te roken: door het kleine volume wordt de lucht er zeer snel erg ongezond. 

Een cijfer dat erg vaak genoemd wordt is dat de lucht in een auto na het roken van een sigaret "23 keer giftiger is dan in een huis". Dat blijkt een mythe die nergens op gebaseerd is, maar de feiten zijn zo al erg genoeg. Slechts één sigaret roken in een auto, onder de slechtste omstandigheden, leidt tot concentraties aan giftige stoffen die 11 keer hoger liggen dan in een Ierse pub waar naar hartelust gerookt wordt. Het gaat dan om een stilstaande auto waarvan alle ruiten dicht zijn, maar ook als de auto rijdt, zodat er dus enige vervluchting is, en als er een raampje gedeeltelijk open staat, blijft de luchtkwaliteit slechter dan of minstens even slecht als in een rokerige pub. 

En omdat een "rokerige Ierse pub" nog niet echt een wetenschappelijke standaard is, deze cijfers uit een Amerikaans onderzoek: de gemiddelde concentratie aan de kleinste elementen van fijnstof bedroeg 272 microgram per kubieke meter als de ramen dicht waren, en 51 microgram als ze open stonden en er dus een maximale ventilatie was. De richtlijnen van de Amerikaanse milieudienst EPA omschrijven concentraties van 40 microgram en meer als ongezond voor kinderen en andere gevoelige mensen, en concentraties boven 250 microgram als gevaarlijk voor iedereen. Dat betekent dus dat zelfs met de ramen open, roken in de auto gevaarlijk blijft voor kinderen. 

Andere landen

Ons land zou overigens niet het eerste zijn dat roken in de auto verbiedt als er kinderen bij zijn. Van onze buurlanden is het in Frankrijk sinds 2015 verboden, in Nederland zijn er plannen om het te verbieden. In Engeland, Wales en Noord-Ierland geldt eveneens sinds 2015 een verbod, Schotland is een jaartje later gevolgd. In Ierland zijn er eveneens plannen om roken in de auto in het bijzijn van kinderen te verbieden. Van de EU-lidstaten heeft voorts Cyprus een verbod. 

Wereldwijd geldt er een verbod in de verschillende staten van Australië, met soms verschillende maximumleeftijden voor de kinderen, 16, 17 of 18, in Canada en in een tiental Amerikaanse staten. Sommige "counties", steden en instellingen in de VS verbieden roken in het bijzijn van kinderen in een auto eveneens op hun grondgebied. Ook in Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika geldt er een verbod, en in Mauritius ten slotte geldt er een rookverbod in auto's waarin passagiers zitten, ongeacht hun leeftijd.  Tal van andere landen en ook VS-staten overwegen een verbod. 

Meest gelezen