Video player inladen...

Schauvliege wil roken in een auto met minderjarigen verbieden

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil roken verbieden in een auto waarin ook kinderen zitten. Dat heeft ze gezegd in het Vlaams Parlement. Schauvliege vindt dat er getreuzeld wordt op federaal niveau en vindt het niet wijs om nog langer te wachten. 

"Roken is ongezond, en uiteraard ook passief roken", stelt Schauvliege. "In een wagen waarin ook kinderen zitten is zoiets zeker niet verantwoord." 

"Ik ben absoluut vóór zo'n verbod", aldus de minister. Ze verwijst naar een voorstel dat momenteel in de federale Kamer op tafel ligt. "Maar dat laat wat op zich wachten en er kan ook wat discussie zijn over wie bevoegd is."

"Als het niet lukt op federaal niveau of als er bevoegdheidsdiscussies ontstaan, vind ik het wijs om daar niet op te wachten", aldus Schauvliege. "Lukt dat niet dan ben ik bereid om daar na samenspraak met minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen een initiatief rond te nemen." 

Volgens Schauvliege is ze daar wel degelijk voor bevoegd, omdat ze bevoegd is voor de luchtkwaliteit. "Er wordt hard geschreven aan de teksten", zegt Schauvliege aan "De wereld vandaag" op Radio 1. Ze denkt dat een nieuwe regelgeving tegen begin volgend jaar mogelijk moet zijn. Desondanks blijft ze nog altijd de voorkeur geven aan een federale wetgeving: "Dan is het voor iedereen gelijk."

Ook de Waalse minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio (CDH) heeft al een gelijkaardig initiatief aangekondigd. Dat zou morgen door de Waalse Gewestregering worden besproken.

Meest gelezen