Terechtwijzingen en inhouding loon voor medewerkers die kabinet Justitie vernielden

Na de vernielingen op het kabinet van Justitie tijdens de betoging van de cipiers vorig jaar werden vijf medewerkers van de FOD Justitie geïdentificeerd. Twee onder hen kregen een terechtwijzing, twee een inhouding van een deel van hun loon, en de vijfde werd overgeplaatst.

In juni vorig jaar liep een betoging van cipiers tegen de besparingen volledig uit de hand. Verschillende betogers drongen het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) binnen en  richtten daar heel wat schade aan. Vijf medewerkers van de FOD Justitie konden geïdentificeerd worden. 

Twee onder hen kregen een terechtwijzing, twee een inhouding van respectievelijk 10 en 15 procent van hun loon als tuchtstraf. De vijfde betrokkene werd overgeplaatst. Er loopt nog een beroepsprocedure voor twee van de vijf betrokkenen. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) geantwoord op vragen van politici Egbert Lachaert (Open Vld) en Sophie De Wit (N-VA).

"Gekozen voor bemiddeling"

Geens verklaarde dat het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen meegewerkt heeft aan de identificatie van de mensen die vernielingen aanbrachten in het kabinet. Er werd gekozen voor een bemiddeling in strafzaken onder leiding van het Brussels parket met medewerking van het Justitiehuis. Als de procedure zou mislukken, onder meer bij wanbetaling van de schadevergoeding, zal de zaak alsnog voor de correctionele rechtbank gebracht worden, verduidelijkte de minister.     

"Heel vergevingsgezind"

Volgens Egbert Lachaert zijn de vijf er "erg goed van afgekomen". "Indien dit in de privésector gebeurd zou zijn, volgde een ontslag om dwingende redenen dat voor de arbeidsrechtbank zou standhouden." Sophie De Wit vond de sancties "als signaal erg weinig". Ze vond dat men heel vergevingsgezind geweest is.

Meest gelezen