Represented by ZUMA Press, Inc.

Uber heeft hacking privégegevens miljoenen gebruikers jaar lang verzwegen

Uber heeft een jaar lang een grote hack verzwegen waarbij de gegevens van 57 miljoen klanten en chauffeurs gestolen waren. De online taxidienst heeft de grote datadiefstal gisteren bekendgemaakt. De hackers kregen 100.000 dollar om het lek stil te houden en de data te vernietigen.

Twee hackers braken in oktober 2016 in de databank van Uber in en konden daarbij de hand leggen op de namen, mailadressen en telefoonnummers van 50 miljoen klanten en 7 miljoen chauffeurs uit de hele wereld. Volgens de app zijn evenwel geen kredietkaartgegevens of informatie over ritten gestolen.

Uber geeft nu aan persagentschap Bloomberg toe dat noch de overheid, noch de betrokkenen geïnformeerd zijn. Aan de hackers betaalde het bedrijf 100.000 dollar (ongeveer 85.000 euro) om de gestolen data te vernietigen. Uber gaat ervan uit dat de informatie niet gebruikt is.

Ontslag

De hackers kregen toegang tot de gegevens via een gat in de beveiliging van de databank van Uber. Veiligheidschef Joe Sullivan wordt deze week ontslagen, verzekert Uber. 

De doofpotoperatie werpt opnieuw een schaduw over de bestuursperiode van Travis Kalanick, die Uber lange tijd leidde. Die periode ging gepaard met verschillende schandalen rond de agressief handelende taxi-app. Sindsdien heeft Uber de manier waarop ze zaken doet gewijzigd. "Niets daarvan had mogen gebeuren. We gaan niet naar excuses zoeken", zei de nieuwe Uber-baas, Dara Khosrowshahi.  

Meest gelezen