Van de "pladijsfile" tot de witte plas calciumcarbonaat: grote verkeershinder door bijzonder ladingverlies

Meestal wordt een niet-structurele file veroorzaakt door een "gewoon" ongeval, maar soms is er speciaal ladingverlies mee gemoeid, zoals vanmorgen in Antwerpen. Wij lijstten enkele bijzondere files op. Herinnert u zich bijvoorbeeld de pladijsfile nog?

12 oktober 2017: witte "plas" van calciumcarbonaat

Op 12 oktober dit jaar verliest een vrachtwagen een lading witte smurrie op de Antwerpse ring. Het blijkt te gaan om calciumcarbonaat, dat gebruikt wordt om papier wit te maken. De lading ligt verspreid over de vier rijstroken en de pechstrook en veroorzaakt gigantische files. De substantie kon uiteindelijk verwijderd worden door een stoommachine van de Civiele Bescherming.

Video player inladen...

14 september 2016: slachtafval op de Antwerpse ring: "Stank was ondraaglijk"

Opnieuw op de Antwerpse ring verliest een vrachtwagen een deel van zijn lading slachtafval. Er zijn maar twee rijstroken beschikbaar richting Gent. Eerst moet de smurrie geruimd worden, en daarna moet de rijweg zelf nog "verschillende poetsbeurten" krijgen. Dat komt omdat het dierlijk vet in het afval in de naden en poriën van de wegbedekking is binnengedrongen.

De opruiming wordt bemoeilijkt door de hitte die woensdag, in de herfst van vorig jaar.  Automobilisten in de file waren twee keer de klos, want de warmte in combinatie met het type afval veroorzaakte "een ondraaglijke stank". "Het stonk als de pest en er waren kolossale files", zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman.

19 maart 2014: "pladijsfile" op de Brusselse Buitenring

In de lente van 2014 kantelt een vrachtwagen met 21 ton vis op de Brusselse Buitenring in Zaventem. Omdat de truck op zijn zijkant gaat, belandt een groot deel van de lading - o.a. Finse pladijs - op de rijweg. De vrachtwagen is bovendien dwars over de ring komen te liggen. Hij verspert vijf rijstroken en de Ring moet worden afgesloten in volle ochtendspits.

De verkeerschaos is gigantisch, het woord "pladijsfile" is geboren. De lading vis moet helemaal worden overgeladen, wat veel tijd in beslag neemt. Er komt een grote hijskraan aan te pas om het gevaarte te takelen. De pladijsfile, bron van vele grapjes op Twitter, zou onze economie anderhalf miljoen euro gekost hebben.

Video player inladen...

19 maart 2015: na de pladijsfile, de tomatenfile

Exact een jaar na de zogenoemde pladijsfile zijn het dit keer tomaten die overlast veroorzaken. Een truck geladen met 30 ton tomaten kantelt op de aansluiting van de E19 met de Brusselse Buitenring. Het ongeluk gebeurt 's morgens vroeg en doet de hele ochtendspits van Antwerpen naar Brussel in de soep draaien. Na de pladijsfile wordt prompt de tomatenfile geboren, dag op dag één jaar later. Twitteraars kunnen zich opnieuw uitleven. De hulpdiensten hebben enkele uren nodig om de tomaten op te ruimen; pas tegen 11 uur is de weg opnieuw helemaal vrij. 

Video player inladen...

25 april 2013: Brandende gascilinders houden E34 enkele dagen dicht

Op de E34 Knokke-Antwerpen in Vrasene crasht een truck geladen met twee dozijn gasflessen tegen de middenberm. De truckchauffeur komt daarbij om. De lading is bijzonder explosief: boomlange gascilinders, gevuld met waterstof. Een deel van die flessen brandt uit. Andere flessen die lekten, worden gecontroleerd afgefakkeld.

Het explosieve karakter van de situatie vormt een gevaar voor hulpverleners en dat bemoeilijkt de opruimingswerken. Het ongeval gebeurt op een vrijdag, maar houdt de E34 een heel weekend dicht in beide richtingen. Alle verkeer moet omrijden, wat lange files veroorzaakt op de kleinere wegen en in Antwerpen. Omdat het wegdek door de hitte beschadigd is, volgt een speciaal onderzoek naar de toestand ervan, om te bepalen welke herstellingswerken nodig zijn.

Video player inladen...

Meest gelezen