Video player inladen ...

Antwerpse ring donderdagochtend wellicht volledig open 

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is in de vooravond gestart met het fijnfrezen van een dun laagje van het wegdek op de Antwerpse ring. De twee afgesloten rijstroken richting Nederland ter hoogte van Borgerhout zullen wellicht morgenochtend opnieuw opengesteld worden. Een lading siliconen die een vrachtwagen gisterenavond verloor, is de oorzaak van de verkeershinder.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft rond de middag boringen uitgevoerd op het besmeurde stuk snelweg van de Antwerpse ring. Uit de eerste bevindingen blijkt dat de doorsijpeling van de siliconen in het betonnen wegdek minimaal is. Op basis van deze gegevens lijkt een diepgaande en langdurige herstelling van het wegdek niet noodzakelijk. Wel zal de aangetaste laag van het wegdek verwijderd moeten
worden.  

Fijnfrezen wegdek

Wegen en Verkeer is in de vooravond gestart met het fijnfrezen van een zeer dun laagje van het wegdek. "Door slechts een zeer dun laagje weg te frezen, brengen we geen schade toe aan het beton en zijn er geen verdere herstellingswerken nodig", zegt Wegen en Verkeer.

De methode is eerst getest op een proefstrook van ongeveer 100 meter.  De werken zullen wellicht tot morgenochtend duren.

Twee rijstroken blijven dicht

De twee rijstroken richting Nederland en de oprit Borgerhout blijven nog afgesloten. Hierdoor zal ook de avondspits in de regio Antwerpen moeilijk verlopen. Het Agentschap Wegen en Verkeer vermoedt dat morgenochtend de rijstroken zullen opengesteld worden voor de start van de ochtendspits.

Weggebruikers houden dus best rekening met files op de ring en een aantal toekomende snelwegen én met hoge wachttijden. Ze krijgen de raad om de omgeving van Borgerhout op de R1 te vermijden en de actuele verkeersinformatie goed op te volgen via verkeerscentrum.be

Korrels

Volgens Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum is er de hele nacht keihard gewerkt om de hardnekkige smurrie van het wegdek weg te krijgen. 

De brandweer strooide ook korrels op het wegdek. Maar dat leek ook niet echt te lukken, stelde VRT-verslaggever Mattias Tuyls ter plaatse vast. "Door de wind waaiden de korrels weg en de siliconen bleven tussen de poriën van het wegdek zitten." 

Vrachtwagens

Op de pechstrook langs de Antwerpse ring stonden deze nacht ook vele gestrande vrachtwagens. Chauffeurs die hun rusttijden moesten respecteren, hadden zich langs de ringweg moeten parkeren, hoewel dit verboden is. Ook de parkeerterreinen langs de snelwegen rond Antwerpen stonden afgeladen vol met vrachtwagens.