AFP or licensors

VS veroordeelt voor het eerst "etnische zuivering" van Rohingya in Myanmar

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is opvallend hard van leer getrokken tegen het verdrijven van de Rohingya-minderheid uit het Aziatische land Myanmar (Birma). Tot nu toe had Washington zich erg terughoudend getoond in die kwestie.

Het verjagen van de Rohingya uit Myanmar naar Bangladesh is een "etnische zuivering" en "de verantwoordelijken daarvoor moeten gestraft worden". Zo staat in een mededeling van het State Department in Washington.

Dat steekt schril af tegen de grote terughoudendheid waarmee de VS tot nu toe over de kwestie had gesproken. Vorige week had VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zich tegenover de Myanmarese premier en Nobelprijswinnares voor de vrede Aung San Suu Kyi heel wat voorzichtiger uitgedrukt.

Wel valt de verklaring Aung San Suu Kyi niet zelf aan. Washington wijst met de vinger naar het leger, de veiligheidsdiensten en lokale milities die de Rohingya met geweld verdrijven uit de deelstaat Rakhine. Aung San Suu Kyi en haar regering worden dus niet meteen veroordeeld, maar toch gaat het om een belangrijke stap. Volgens het compromis waarmee de militaire dictatuur indertijd de macht heeft overgedragen aan de verkozen burgerregering van Suu Kyi blijven veiligheid, militaire kwesties en grensbewaking overigens een exclusieve bevoegdheid voor de militairen.

Sinds eind augustus doden vielen bij aanvallen van Rohingya-rebellen op legerposten in de deelstaat Rakhine zijn al meer dan 600.000 leden van die minderheid naar buurland Bangladesh gevlucht. Ze komen met gruwelverhalen over moordpartijen en verkrachtingen op grote schaal door militairen en door boeddhistische Rakhaing-milities. In Bangladesh waren er overigens al meer dan 300.000 Rohingya-vluchtelingen voor de huidige crisis begon.

Meest gelezen