Videospeler inladen...

Ward Verrijcken: "John Lasseter behoort tot top van Hollywood, Pixar zit met een groot probleem"

In Hollywood ligt John Lasseter, de baas van animatiestudio Pixar, onder vuur. De creatieve vader van films als "Toy story", "Cars" en "Finding Nemo" wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens VRT NWS-journalist Ward Verrijcken kan dit nieuwe schandaal grote gevolgen hebben.

Wat weten we over John Lasseter?

"Twintig jaar geleden vond Lasseter de kunst van de animatiefilm opnieuw uit", zegt filmjournalist Ward Verrijcken. ""Toy story" was toen de eerste moderne, digitale animatiefilm. Zijn bedrijf Pixar is daar rijk van geworden en werd ook een deel van Disney."

Qua macht en aanzien kan je Lasseter vergelijken met Steven Spielberg en Oprah Winfrey

Lasseter zelf werd naast baas van Pixar ook het hoofd van "Walt Disney Animation". Daarmee maakte hij onder andere films als "Frozen". "Qua macht en aanzien kan je hem vergelijken met Steven Spielberg en Oprah Winfrey. Hij behoort echt tot de top van Hollywood", zegt Verrijcken.

Waarvan wordt hij beschuldigd?

"Lasseter zou twintig jaar lang een schrikbewind hebben gevoerd op de kantoren van Pixar. Meestal jonge vrouwen voelden zich aangestaard en betast. De man staat erom bekend graag te knuffelen. Maar die vrouwen vonden dat de knuffels veel te lang duurden", aldus Verrijcken. "Hij probeerde hen ook altijd op de mond te kussen. En er zijn ook verhalen over vergaderingen waarin hij naast vrouwen zit en heel de tijd over hun benen wrijft."

Hij heeft zichzelf 6 maanden verplicht verlof gegeven. Daarmee maakt hij Pixar stuurloos

De vrouwen kwamen met hun verhaal naar buiten bij "The Hollywood Reporter", het vakblad in Hollywood. Hun aantijgingen blijken zo zwaar te zijn, dat Lasseter meteen besliste om zichzelf zes maanden met verlof te sturen. En dat leidt tot problemen bij Pixar, voorspelt Ward Verrijcken: "Hij vindt dat hij niet meer kan functioneren bij Pixar, wat het bedrijf eigenlijk stuurloos maakt."

Heeft Pixar een probleem?

"Bovenop het schandaal rond topman Lasseter wordt Pixar er ook van beschuldigd een erg seksistisch en racistisch bedrijf te zijn", weet Verrijcken. "Een scenariste van de nieuwe "Toy story"-film die onlangs opstapte bij Pixar, zei dat er amper vrouwen werken en ook amper mensen die tot minderheden behoren. Toen ik enkele maanden geleden zelf op bezoek was bij de Pixar-studio's in San Francisco zag ook ik voornamelijk blanke mannen."

"De timing van deze schandalen is heel ongelukkig. Want deze week gaat "Coco" in premiere, de nieuwste grote digitale animatieprent van Pixar. En die film gaat nu net wel over diversiteit, want het gaat over een Mexicaanse gemeenschap", aldus Verrijcken.

Meest gelezen