Belga

Zijn Vlamingen racisten en Walen de zwarte schapen van België?

De Franstalige universiteit ULB heeft typisch Belgische clichés getoetst aan de waarheid. Wat blijkt? Vlamingen staan niet noodzakelijk negatiever tegenover vreemdelingen dan Walen en Vlamingen steken niet altijd de schuld op Walen. Een cliché blijft wél overeind: zowel Vlamingen als Walen voelen zich gestigmatiseerd door elkaar.

Onderzoeker Nicolas Van der Linden (ULB) heeft zowel Vlamingen als Walen bevraagd. In beide landstalen leven hardnekkige clichés: zo zouden Vlamingen vinden dat Walen lui zijn, en vinden Walen van hun kant dat er in het noordelijke landsdeel racisten en neonazi’s wonen. Maar in hoeverre zijn deze clichés waar? Van der Linden komt met conclusies naar buiten in de krant La Libre Belgique.

Zijn Vlamingen racisten?

Het antwoord is nee. Uit het onderzoek van de ULB blijkt dat Vlamingen zelfs positiever staan tegenover migranten dan Walen. In media durven Vlaamse politici wel vaker straffe uitspraken over migranten te doen, en deze uitspraken kunnen op applaus rekenen bij de Vlaamse kiezer. De vooroordelen tegenover migranten blijken in Wallonië minder door te wegen in het stemhokje, maar in de praktijk blijken heel wat Franstaligen toch negatief te staan tegenover migranten.

Steken Vlamingen de schuld altijd op de Walen?

Er zijn Vlamingen die dat doen, aldus Van der Linden. Dat zijn dezelfde Vlamingen die ook negatief staan tegenover migranten en andere minderheden. De negatieve gevoelens worden opgewekt omdat sommige mensen zich economisch bedreigd voelen. 

Zijn Vlamingen makkelijker bereid om amnestie te geven aan collaborateurs?

Amnestie verlenen aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog meewerkten met de Nazi’s ligt in heel België gevoelig. In Franstalige media wordt de vraag voor amnestie soms neergezet als een vraag die vooral uit Vlaanderen komt. In de praktijk blijkt het grootste deel van de bevolking niet bereid om collaborateurs te vergeven, niet in Wallonië maar ook niet in Vlaanderen. Vlamingen zouden hier licht positiever tegenover staan, maar net zoals in Wallonië is het algemeen sentiment negatief.

Over één ding zijn alle Belgen het eens

Uit de studie blijkt dat zowel Vlamingen als Walen vinden dat ze misbegrepen worden aan de andere kant van de taalgrens en dat ze "slachtoffer" zijn van vooroordelen.

Meest gelezen