Tijd begint te dringen voor Argentijnse duikboot: "Zuurstofvoorraad kan elk moment op zijn"

Ruim een week na het laatste contact met de Argentijnse duikboot San Juan begint de tijd te dringen. "De zuurstofvoorraad van de 44 bemanningsleden kan nu elk moment uitgeput geraken", vertelde Jeroen Van Zalen, jarenlang commandant van Nederlandse duikboten, in "Van Gils & Gasten" op Eén.

De bemanning van de ARA San Juan heeft normaal gezien zuurstofreserves voor één week tot tien dagen. Ze hebben alle apparatuur aan boord die nodig is om de lucht gezond te houden. "Een zuurstofkaars produceert zuivere zuurstof en een filter haalt de uitgeademde CO2 uit de lucht. Dat kan ook zonder elektriciteit", zegt Jeroen Van Zalen, want vermoedelijk is er een probleem met de batterij.

Ontsnappen

Volgens oud-commandant Van Zalen is het - afhankelijk van de diepte - wel degelijk mogelijk om uit de duikboot te ontsnappen, met speciale pakken, langs de ontsnappingstoren. "Maar de bemanningsleden zullen daar nu zo lang mogelijk mee wachten, want aan de oppervlakte is het nu slecht weer, waardoor ze moeilijk terug  te vinden zijn."

Gemaakt om niet gevonden te worden

Sowieso is de duikboot zélf zeer moeilijk te lokaliseren, zegt Jeroen Van Zalen: "Militaire onderzeeërs als deze zijn gemaakt om niet gevonden te worden. Hij is moeilijk op te sporen met een sonar, en zelfs aan de oppervlakte is hij zo compact dat hij niet gedetecteerd wordt door een radar."

Vreemd geluid

Er is intussen een nieuw spoor opgedoken. Het Argentijnse leger zegt dat er een paar uur na het laatste radiocontact een ongewoon geluid geregistreerd werd in de omgeving. Argentinië zou dat nu pas te horen gekregen hebben van een instituut van de Verenigde Staten. Zoekteams in de Zuid-Atlantische Oceaan zijn nu teruggestuurd naar die bewuste plek, die ze eerder ook al uitgekamd hadden. Tot nu toe zijn alle aanwijzingen over de locatie van de duikboot valse sporen gebleken.  

Meest gelezen