Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Child Focus: "Schakel niet meteen politie in na ontvoering door ouder"

Child Focus roept ouders, van wie het kind door de andere ouder is ontvoerd naar het buitenland, op om niet meteen aangifte te doen bij de poltie. Volgens de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen is dat niet altijd de beste oplossing.  

Elk jaar worden in ons land  zo'n 250 kinderen door een ouder ontvoerd naar het buitenland. In 60% van de gevallen is het vaak de mama die haar kind meeneemt naar een ander Europees land zonder medeweten van de vader. Meestal trekken de ouders in eerste instantie naar onze buurlanden en naar Spanje.

Zo'n ontvoering heeft vaak een grote impact op het welzijn van het kind. Twee op de tien kinderen die door een van hun ouders werd ontvoerd, vertoont nadien problematisch gedrag.  Dat blijkt uit een studie van Child Focus in samenwerking met onder ander de universiteit van Antwerpen.  

Naar de politie stappen moet allerlaatste redmiddel zijn  

Zo blijkt dat de arrestatie van de ouder een grote impact heeft op het welzijn van het kind. "Voor een kind is het traumatisch om te zien hoe een ouder gearresteerd wordt", zegt Hilde Demarré van Child Focus. Daarom roept de organisatie ook op om niet meteen naar de politie te stappen. "Soms kan je door bemiddeling ook tot een oplossing komen. Het is niet nodig om het meteen op de spits te drijven. Naar de politie stappen moet een allerlaatste redmiddel zijn." 

Kinderen worden amper gehoord door rechter of psycholoog

Verder blijkt uit het onderzoek dat kinderen, die slachtoffer zijn van een ontvoering door een van de ouders, amper gehoord worden. Daarnaast worden ze ook amper geïnformeerd over de procedures. Child Focus vraagt ook om kinderen beter te informeren over wat er uiteindelijk wordt beslist en de redenen waarom een bepaalde beslissing werd genomen.

Meest gelezen