Amsterdam bouwt gigantische stadswijk in Westelijk Havengebied

In het Westelijk Havengebied bouwt Amsterdam een gigantische stadswijk. Er moeten 40.000 tot 70.000 woningen bijkomen. Dat meldt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders.

Er komen 40.000 tot 70.000 woningen bij in het Westelijk Havengebied in Amsterdam, dat maakte het college van burgmeesters en wethouders bekend. Er komt ook een bedrijfsruimte bij om zo'n 50.000 Amsterdammers van werk te voorzien. Daarnaast worden er parken en sportvelden aangelegd zo moet er een nieuwe “woon-werkwijk” ontstaan. 

"Het is echt een uniek project", zegt verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg. "Het wordt een wijk in een industrieel gebied, met een rauw randje en aan het water."

Gigantisch project

De omvang van het project is uniek. Je kan het vergelijken met een kleinere versie van de stad Brussel die wordt bijgebouwd, Brussel telt ongeveer 82.000 woningen. 

Volgend jaar start de eerste fase het project. De transformatie van de Haven-Stad komt in de planning van de gemeente pas echt op gang na 2029. De stad sloot namelijk een overeenkomst met het Havenbedrijf en drie industriële bedrijven in het gebied om tot in 2019 geen nieuwe woningen te bouwen in een groot deel van het havengebied. De industrie mag nog tot 2040 in het gebied blijven. 

Meest gelezen