Begin RSV-epidemie: "Het virus is klokvast, zoals elk jaar begint de epidemie rond november"

RSV is aan zijn jaarlijkse tocht door ons land begonnen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Maar abnormaal is het begin van de epidemie van het virus niet. "Het virus is erg klokvast, vooral jonge kinderen hebben er (veel) last van", zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). 

Het RSV-virus - voluit het respiratoir syncytieel virus - veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. Vooral jonge kinderen kunnen er veel last van hebben, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). "Ze hebben vooral last van ademnood. Ze proberen wanhopig te ademen en raken in paniek." 

Abnormaal is het begin van de epidemie allesbehalve. "Zoals elk jaar duikt het RSV-virus rond deze tijd op. Het begint half november, kent een piek in december en een napiek na nieuwjaar bij oudere mensen. Het virus is klokvast." Bovendien is het nog maar het prille begin van een epidemie. "Het is nog erg lokaal. "Er kunnen al heel wat kindjes in een ziekenhuis in Mechelen liggen en nog geen in Oostende of omgekeerd. Maar artsen en ouders weten graag dat er zo'n epidemie aankomt."

Jaarlijks zijn duizenden kinderen flink ziek van het virus, een paar honderd belanden effectief in het ziekenhuis. "Daar krijgen ze vooral rust en een beetje zuurstof."

Meest gelezen