Video player inladen...

Belgisch leger stuurt twee helikopters naar Mali

Ons land stuurt twee NH90 helikopters en 50 begeleidende militairen naar Sahelland Mali. De helikopters zullen er de VN-missie in de regio ondersteunen. Ze zullen ingezet worden voor troepentransport en vervoer van gewonden. De missie is niet zonder gevaar.

“Het is een operatie die niet zonder risico is", benadrukt minister van Defensie Vandeput (N-VA). "Het is een stukje oorlog wat daar is, en aan oorlog zijn risico’s verbonden.” De NH90 helikopters zullen vanaf februari aanwezig zijn. Hun inzet gaat van start in maart en zal vier maanden duren - een periode die met twee maanden kan worden verlengd.

Het noorden van Mali werd enkele jaren geleden bezet door radicaal-islamitische rebellen, die banden hebben met het terreurnetwerk Al Qaeda. 
De islamisten werden daarop verdreven door Franse militairen die nadien de controle hebben overgedragen aan een VN-vredesmacht. In de streek komt het echter nog altijd geregeld tot gevechten en aanslagen met terroristen. 

“We moeten focussen op de Sahelregio, ook in het kader van de strijd tegen het internationaal terrorisme, tegen de mensenhandel en dergelijke meer. We investeren daar al langer en we doen nu een verschuiving  naar de VN-missie omdat daar een specifieke vraag was”, zegt Vandeput.

Met deze bijdrage wil België ook haar kandidatuur voor zitje in de VN veiligheidsraad kracht bijzetten. 

Meest gelezen