Bourgeois laat foto medewerker De Brakke Grond verwijderen wegens extreem-links T-shirt

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft een foto van een medewerker van het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond laten verwijderen. De medewerker droeg op de bewuste foto, die te zien was in een brochure en op de website van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse regering in Nederland, een T-shirt van de extreem-linkse organisatie 'Anti-Fascist Network'. Dat strookt niet met het neutraliteitsprincipe bij de Vlaamse overheid.

De foto van de betrokken medewerker was te zien in een brochure en op de website van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse regering in Nederland. In de brochure en op de website staat een foto met medewerkers van het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. Eén van de medewerkers draagt een T-shirt met daarom de naam en het logo van het 'Anti-Fascist Network', een extreem-linkse organisatie. 

Vlaams Belang, dat een klacht had ingediend, vindt dat de overheid strenger moet toezien op de naleving van het neutraliteitsbeginsel. Volgens Chris Janssens, fractieleider van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, vormt de foto een duidelijke inbreuk op het neutraliteitsbeginsel bij de Vlaamse overheid. Janssens: "Dat een medewerker van De Brakke Grond ostentatief in een brochure poseert met een T-shirt van een extreem-linkse quasi-criminele organisatie bewijst dat de in het regeerakkoord afgesproken neutraliteit in de praktijk dode letter is. Een dienstverlening van een persoon die met een dergelijk T-shirt rondloopt, kan onmogelijk als neutraal worden ervaren." 

Janssens kaartte de kwestie aan bij minister-president Geert Bourgeois. Die erkent dat de foto niet beugel kan. "Het gebruik van deze foto in de brochure van de Algemene Afvaardiging strookt niet met het neutraliteitsprincipe van de dienstverlening", stelt hij. Volgens Bourgeois is de foto wel onmiddellijk van de website gehaald en is de brochure herdrukt met een andere foto. De kwestie is ook besproken met De Brakke Grond. "De medewerkers zullen vanaf nu aandacht besteden aan het respecteren van het neutraliteitsprincipe van de dienstverlening", dixit Bourgeois.

In september liet minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) nog een tweet van de Vlaamse overheid verwijderen. In de tweet stond een vacaturemelding met de foto van een vrouw met een hoofddoek. Ook Homans baseerde zich toen op het neutraliteitsprincipe.

Meest gelezen