Brusselse winteropvang zal vroeger starten

Vanaf volgende week maandag opent er in de stad Brussel een opvangcentrum waar 300 daklozen de nacht kunnen doorbrengen. Het centrum zou normaal gezien pas op 15 december openen, maar omdat er op dit moment al een plaatstekort is in andere centra is beslist de opening te vervroegen.

In het Brussels gewest zijn er het hele jaar door vierhonderd opvangplaatsen voor daklozen, maar in de winter komen daar elk jaar heel wat bedden bij. Vorige week ging er al een tijdelijk opvangcentrum open met 300 plaatsen, volgende week gaat een tweede winteropvang open. "Ons doel is dat er niemand op straat hoeft te slapen", zegt Pascal Smet (SP.A) die in Brussel verantwoordelijk is voor de daklozenopvang. "We merkten dat de huidige capaciteit niet voldoende was."

Het centrum dat volgende week maandag opent zou normaal gezien pas op 15 december in gebruik genomen worden. Maar omdat de huidige opvang al volzet is werd de openingsdatum bijna drie weken naar voren geschoven.

Ook de federale regering zal nog een extra opvangplaats openen met nog eens driehonderd extra bedden. 

De twee centra die het Brussels gewest opent worden beheerd door Samusocial. Die organisatie was voorbije jaren altijd verantwoordelijk voor alle winteropvang in Brussel, maar kwam afgelopen maanden in het nieuws met heel erg hoge bestuurdersvergoedingen. Door dat nieuws zijn er flink minder giften binnengkomen voor Samusocial, daarom zal het Franstalige Rode Kruis het derde opvangcentrum van de winteropvang beheren.

 

Meest gelezen