Belga

Burgemeester Close: "Op korte termijn meer blauw op straat in Brussel"

Er zal op korte termijn meer blauw op straat komen in Brussel. Dat is gezegd na een onderhoud tussen de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) en de ministers Koen Geens (CD&V) en Jan Jambon (N-VA). Het overleg kwam er na hevige rellen in het centrum van de stad. De aanpak van de politie kreeg daarbij veel kritiek.

Het overleg vond vanmorgen plaats, op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA). Na afloop toonden alle partijen zich tevreden over deze eerste vergadering. Tegen het eind van het jaar moet er een plan zijn, zei Brussels burgemeester Close: over de aanpak van rellen, rekrutering van politiemensen, een betere samenwerking tussen politie en justitie, en een oplossing om de straffeloosheid aan te pakken. 

Minister Jambon wil snel meer agenten op de Brusselse straten krijgen door een betere rekrutering. "De politiescholen zitten vol", zei de minister. Hij wil kijken hoe die agenten snel op het terrein ingezet kunnen worden. 

Maar daarnaast wil men ook de aanpak van de rellen verbeteren, proactief bijvoorbeeld. “Hadden we deze rellen kunnen zien aankomen? We zijn op twee assen aan het werken: de positie van de wijkagent versterken en technologie waarmee je sociale media kan afscannen”, aldus minister Jambon.

Maar ook justitie zal volgen. Burgemeester Close benadrukte dat er geen gevoel van straffeloosheid mag heersen, en minister van Justitie Geens heeft daar oren naar: “Ik denk ook dat we op het stuk van samenwerking met de parketten, en snelrecht, beter kunnen dan we op het ogenblik doen en ik heb voorgesteld dat justitie daar een zeer actieve rol zal spelen.”

En de eengemaakte politiezone?

Op een eengemaakte politiezone voor het hele Brusselse gewest werd niet dieper ingegaan tijdens de vergadering. “Het is niet de tijd voor meer hervormingen. Hervormingen in België zijn niet voor de korte termijn. Op korte termijn is het antwoord voor de bevolking: meer blauw op straat”, zei burgemeester Close. Minister van Justitie Geens benadrukte dat op korte termijn een betere samenwerking tussen de huidige zes politiezones al veel kan oplossen. “Het is perfect mogelijk om een eenheid van commando te bewerkstelligen, dat gebeurt op veel plaatsen in het land, zonder dat de zones noodzakelijkerwijze eengemaakt zijn.”

Meest gelezen