Corinne, transgenderpionier

In de nieuwste aflevering van de Radio 1-podcast "Iemand" gaat het over Corinne Van Tongerloo. Ze is intussen 81, en was ooit de allereerste transgender in ons land die een geslachtsoperatie onderging.

In 1936 wordt Cornelis Van Tongerloo geboren in het Antwerpse Schipperskwartier. Hij groeit op in een groot en warm nest, met twee broers en vier zussen, een Vlaamse vader en een Franse moeder. Maar al snel voelt Cornelis dat er iets niet klopt. Het liefst bladert hij in modemagazines, tekent hij jurken voor zijn vriendinnen en zussen en droomt hij stiekem van een toekomst als ballerina. Cornelis wordt ouder en probeert zijn eigen weg te zoeken, in een periode waarin dat allesbehalve gemakkelijk is.


Cornelis is zeventien wanneer hij besluit toch te beginnen met dansen, tegen de wensen van zijn omgeving, en vooral zijn vader, in. Deze beslissing brengt hem tot in Amsterdam, waar hij wordt aangenomen als travestiet en danser bij cabaret Madame Arthur. In de Nederlandse stad wordt hij verliefd op een man en gaat samenwonen. Zijn acts bij Madame Arthurblijken een groot succes. Cornelis is er gelukkig. Tot hij wordt opgepakt door de Nederlandse zedenpolitie en onder politiebegeleiding het land wordt uitgezet. Homofilie is namelijk strafbaar.

Vroeger werd daar natuurlijk niet over gepraat, met niemand. Als je al een huisdokter had, die zou je wegsteken in een psychiatrische afdeling 

Terugkeren naar België wil hij niet, dus trekt hij naar Berlijn, waar hij zijn carrière als travestiedanser verder uitbouwt en start met hormonen. In de Duitse stad voelt hij zich eindelijk vrij. Hij leert er gelijkgezinden kennen, gooit al zijn mannenkleren weg, en begint stap voor stap aan zijn leven als vrouw.

Maar hij droomt van meer. Hij zet al zijn geld opzij en werkt elke dag, zeven op zeven, in het cabaret. Na twee jaar heeft hij eindelijk genoeg gespaard voor de, op dat moment nog illegale en clandestiene, geslachtsoperatie in Casablanca. Cornelis van Tongerloo stapt in 1971 op het vliegtuig naar Marokko om voor eeuwig terug te keren als: Corinne Van Tongerloo.

Meer afleveringen van de Radio 1-podcast "Iemand" vind je hier.

img iemand

Meest gelezen