Jasper Jacobs

Er komt een enquête over grensoverschrijdend gedrag in cultuursector

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) wil een brede bevraging organiseren in de cultuursector over grensoverschrijdend gedrag. Hij vreest dat de drempel nog steeds te hoog is voor slachtoffers om aangifte te doen. Gatz wil begin 2018 met de bevraging starten.

"Er is nu heel wat te doen over grensoverschrijdend gedrag in de media", aldus Gatz in De Wereld Vandaag op Radio 1. "Ik wil niet dat deze uitbarsting binnenkort overwaait en we dan weer verder gaan met de orde van de dag." Daarom wil Gatz een brede bevraging lanceren in de cultuursector naar grensoverschrijdend gedrag.

Het meldpunt 1712 wordt vandaag al door heel wat mensen gebruikt om aangifte te doen van grensoverschrijdend gedrag, maar dat meldpunt is er voor slachtoffers van geweld. "En dat is net het moeilijke: er kan ook sprake zijn van grensovershrijdend gedrag zonder dat er geweld gebruikt is", aldus Gatz. "Voor deze mensen is de drempel vaak nog te hoog om aangifte te doen. 

Met de bevraging wil Gatz een duidelijk beeld krijgen van de problematiek om daarna gepaste maatregelen te kunnen nemen. "De etterbuil is gebarsten", klinkt het. "Dingen die tien jaar geleden misschien werden weggelachen laten we nu niet meer passeren. Het is tijd dat slachtoffers geholpen worden en daders gestraft."

Meest gelezen