Danny Gys/Reporters

Deliveroo en Uber: Peeters wil duidelijkheid tegen einde van het jaar

Fietskoeriers van Deliveroo en chauffeurs bij Uber: zijn het zelfstandigen of werknemers? Na een undercoverreportage van VRT kwam het vraagstuk nog maar eens op de tafel van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Peeters laat de kwestie onderzoeken en wil duidelijkheid scheppen tegen het einde van dit jaar.

De administratie verklaarde eerder al dat Uber-chauffeurs door de overheid als zelfstandigen moeten worden gezien. Maar een rechtbank in het Verenigd Koninkrijk heeft zopas geoordeeld dat de chauffeurs wel degelijk werknemers zijn.

Bij Deliveroo, een platform dat maaltijden aan huis laat bezorgen, zijn fietskoeriers op dit moment nog werknemers, maar binnenkort moeten ze allemaal zelfstandige worden.

"De uitspraak van de rechtbank in Engeland werpt een ander licht op de zaak", zegt Peeters in De Kamer. "Ik heb mijn administratie dus ook gevraagd om het statuut van Uber-chauffeurs te herbekijken. Tegen het einde van dit jaar moet er duidelijkheid zijn." Ook Deliveroo wordt onderzocht. De CEO van Deliveroo wordt op 18 december op het kabinet Peeters verwacht.

"Eén ding moet duidelijk zijn: mensen in een zwakke positie mogen niet misbruikt worden door de deeleconomie", aldus Peeters.

Meest gelezen