Video player inladen...

Fleur van Groningen over emotioneel misbruik: “Je bent nog een schim van jezelf"

“Je bent nog een schim van jezelf. Als dit zo doorgaat, dan blijft er niks van jou over. Zo waarschuwde mijn moeder me”, heeft Fleur van Groningen gezegd in "Van Gils & Gasten”.  Ervaringsdeskundige Van Groningen was er samen met seksuoloog Sybille Van Weehaeghe te gast om te praten over emotioneel misbruik. "Het is een vorm van misbruik die moeilijk te duiden is", aldus Van Weehaeghe. 

Auteur Fleur van Groningen heeft zelf emotioneel misbruik meegemaakt met een goede vriend. "Het begint allemaal erg mooi. Je voelt je als een soort prinses.Je krijgt heel veel complimenten. Je merkt ook dat die persoon zich enkel kwetsbaar toont aan jou. Jij bent de enige die hem kan helpen of redden. Zo krijg je het gevoel dat je een exclusieve positie bekleedt."

"Maar de relatie verandert langzaam", zegt Van Groningen. “Traag sluipen er andere zaken in de relatie zoals manipulatie, leugens, bedrog, kleineren en isoleren.” Van Groningen vertelt dat je pas jaren later beseft dat je slachtoffer bent geworden van emotioneel misbruik. 

Traag sluipen er andere zaken in de relatie zoals manipulatie, leugens, bedrog, kleineren en isoleren

Fleur van Groningen

Seksuoloog Sybille Van Weehaeghe bevestigt haar verhaal. “Deze vorm van misbruik is moeilijk te duiden. Bij emotioneel misbruik zijn er geen kwetsuren te zien, het enige wat de omgeving ziet is dat je als persoon aan het veranderen bent. Je komt in een soort isolement terecht, maar wil ook je partner beschermen.” 

Van Weehaeghe stelt dat het eerder personen met een narcistische persoonlijkheid zijn die dit soort gedrag vertonen. “Plots voelt hij of zij de nood om de partner, die gelijkwaardig is, naar beneden te duwen tot die veel kleiner is.”

"Het gaat om onzekere personen"

“Het gaat om personen die zich minder goed kunnen binden aan relaties die meer dan zeven of tien jaar duren”, weet de seksuoloog. "Het gaat vaak over personen die een zeer hoge maatschappelijke positie bekleden. Ze worden graag gezien en geapprecieerd.”

"Maar het gaat om onzekere personen",  voegt Van Weehaeghe toe. "Ze zijn niet tevreden met wie ze zijn en tonen dit door deze positie in te nemen."

Ik heb tien jaar in zo'n relatie gezeten

Sybille Van Weehaeghe

De seksuologe heeft het ook zelf ervaren. En weet hoe je plots in een relatie met emotioneel misbruik kan terechtkomen zonder het goed te beseffen. "Ik heb tien jaar in zo'n relatie gezeten", getuigt Van Weehaeghe.

Bij Van Groningen is de relatie gestopt na een opmerking van haar moeder. “Je bent nog een schim van jezelf. Als dit zo doorgaat, dan blijft er niks van jou over.”

Zelfrespect

“Zelfrespect ontwikkelen is belangrijk”, zegt Van Groningen nog. Ze is voorstander van lessen psychologie op school die kinderen voorbereiden op het latere leven. Ook Van Weehaeghe, die zelf in het onderwijs staat, benadrukt het belang van de school bij emotioneel misbuik. “Het is belangrijk dat relaties en seksualiteit aan bod komen en ingebed zijn in het onderwijs.” 

Meest gelezen