"Zonder netneutraliteit was er geen Netflix"
De Federal Communication Commission (FCC) in de VS is van plan om haar eigen regelgeving over de neutraliteit van het internet terug te schroeven. Twee jaar geleden, toen Obama president was, vond de FCC dat de internetproviders iedereen gelijke toegang tot het internet moesten garanderen. Maar in haar nieuwste voorstel stapt de toezichthouder daarvan af. "Als er geen regels zijn, is dat in het voordeel van de grote spelers. Voor concurrentie is dan geen ruimte", zegt computerspecialist Jeroen Baert.
In de VS moeten internetproviders zich houden aan de netneutraliteit, dat wil zeggen dat ze alle data even snel bij de consument moeten brengen. Ze mogen geen internet met twee snelheden aanbieden, bepaalde apps blokkeren of extra aanrekenen voor bijvoorbeeld het streamen van beelden in 4K.
De netneutraliteit is twee jaar geleden onder president Obama vastgelegd in de Communications Act. Toen vond de toezichthouder FCC die regelgeving noodzakelijk, maar in haar nieuwe voorstel heeft de FFC het over een "ondoordachte en juridisch onjuiste benadering".
Geen netneutraliteit - wie wordt daar beter van?
Op 14 december stemt de FCC over het nieuwe voorstel, dat wordt zo goed als zeker goedgekeurd. Dan zal er in VS geen netneutraliteit meer zijn. Voorzitter Pai van de FCC, die in januari is aangesteld door president Trump, zegt dat het internet er wel bij zal varen, het zal niet langer gehinderd worden door "lastige en onnodige regels die innovatie en investeringen alleen maar belemmeren".
Maar internetreuzen als Google en Amazon zijn ongerust. De bestaande regelgeving kan voorkomen dat grote interproviders (IP's) het alleen voor het zeggen krijgen, vinden ze. Zonder netneutraliteit kunnen IP's bijvoorbeeld een bedrijf als Netflix exorbitante tarieven opleggen in ruil voor sneller en meer betrouwbaar internetverkeer.
Jeroen Baert, computerwetenschapper aan de KULeuven, is het daarmee eens. "Als er geen regels zijn, is dat in het voordeel van de grote spelers, voor concurrentie is er geen ruimte. Een bedrijf als Netflix zou nooit hebben kunnen groeien zonder netneutraliteit".
Netneutraliteit in België
In de VS staat netneutraliteit dus voorlopig nog in de wet. Nederland heeft ook een wet over netneutraliteit, maar ons land niet. Europa is wel voorstander van het principe, want in 2011 heeft de industriecommissie van het Europees Parlement unaniem een resolutie aangenomen over netneutraliteit, waarbij de commissie beklemtoont dat providers internetverkeer gelijk moeten behandelen.
Jeroen Baert geeft een voorbeeld van wat er zou kunnen gebeuren als de IP's bij ons netneutraliteit aan hun laars zouden lappen. Telenet, een van de grote spelers in België, zou het mediabedrijf VTM kunnen bevoordelen tegenover de openbare omroep en ervoor zorgen dat filmpjes op de website van VTM sneller worden afgespeeld dan online filmpjes van de VRT.
"Voor alle duidelijkheid, Telenet of Proximus zijn dat niet van plan in België", voegt Baert daar nog aan toe in "De afspraak".