Jonas Hamers / ImageGlobe

Netbijdrage op zonnepanelen blijft tot 2020

Het hof van beroep van Brussel heeft geoordeeld dat het prosumententarief behouden blijft. Eigenaren van zonnepanelen zullen tot 2020 een bijdrage moeten blijven betalen voor het elektriciteitsnet, omdat ook zij dat net gebruiken. 

Het Brusselse hof van beroep verwerpt de eis van een groep zonnepanelenbezitters die de bijdrage op het gebruik van het elektriciteitsnet afgeschaft wilden zien.

Als je zonnepanelen hebt, dan gebruik je het elektriciteitsnet dubbel: je duwt er stroom in als je zonnepanelen te veel stroom maken en je haalt de stroom eraf wanneer je panelen geen of weinig stroom produceren (bijvoorbeeld 's avonds of op sombere, donkere dagen).

Maar voor het gebruik van het net moesten eigenaren van zonnepanelen tot voor een paar jaar niets betalen. De nettarieven worden namelijk aangerekend via de stroomfactuur. En als die op 0 staat omdat je meer (zonne)stroom maakt dan dat je verbruikt, betaal je meteen ook niets meer voor het net.

De overheid heeft zich pas na meer dan tien jaar gerealiseerd dat het flink fout begon te lopen met die netbijdrage. Aangevuurd door de royale subsidies legden gezinnen dikwijls meer zonnepanelen dan ze nodig hadden. Ze hadden stroom op overschot en betaalden geen cent elektriciteit en nettarieven meer. Terwijl ze het net intensiever gebruikten dan hun buurman zonder zonnepanelen: die haalt alleen maar stroom van het net en zet er geen op.

Daarop voerde de overheid het zogenaamde prosumententarief in voor eigenaars van zonnepanelen. Niet meer gebaseerd op de verbruikte stroom, maar op het maximale vermogen van een zonne-installatie. Dat tarief kan makkelijk oplopen tot honderden euro's per jaar. De sector van de zonne-energie tekende dan ook verzet aan tegen het nieuwe tarief. De eerste berekeningsmethode (uitgewerkt door de federale energieregulator de CREG) sneuvelde voor de rechtbank. Maar de tweede  berekeningsmethode haalde het wel.  Toch bleef een groepje eigenaren zich verzetten tegen de bijdrage en eiste dat die afgeschaft zou worden. Maar hun eis haalde het dus niet voor het Brusselse Hof van Beroep.

Het prosumententarief zoals vastgelegd voor de periode 2017-2020 blijft dus behouden. Eigenaars van zonnepanelen zullen moeten blijven betalen voor het gebruik van het net.

Overigens is er nog een tweede zaak lopende tegen het prosumententarief, bij de Raad van State. Niet over de periode 2017-2020, maar wel over de jaren 2015 en 2016. Wat de Raad van State zal beslissen is nog onduidelijk.

Meest gelezen