Videospeler inladen...

Hotelkamer boeken? Booking.com niet langer altijd de goedkoopste

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) en minister van Middenstand Denis Ducarme (MR) hebben een wetsontwerp voorgelegd op de ministerraad waardoor uitbaters van hotels vrij zijn om eigen tarieven te publiceren op hun website. Ze zijn daardoor niet langer gebonden aan prijsafspraken met populaire boekingssites zoals Booking.com. Booking.com is het niet eens met het voorstel.

Het wetsvoorstel komt er op vraag van de drie horecafederaties die klachten hadden over de contractvoorwaarden van boekingssites. Zo mogen hotels die samenwerken met Booking.com op hun eigen websites namelijk geen lagere prijzen aanbieden. Peeters heeft die klachten ook besproken met het Europese topmanagement van  Booking.com en geoordeeld dat er tariefvrijheid moest zijn. 

Tot nog toe verplichtten booking sites hotels om op hun eigen site geen tarieven te vermelden. Met het wetsontwerp dat straks wordt goedgekeurd kunnen uitbaters op hun eigen site tarieven publiceren. "Hoteliers konden hun prijzen niet meer zelf bepalen", zegt Peeters. "De positie van Booking.com maakte dat hoteliers niet anders konden dan zich daaraan te onderwerpen.  Dat zal niet meer geval zijn na goedkeuring van dit wetsontwerp." Peeters gaat er vanuit dat de kwestie begin volgend jaar geregeld is. "Ook voor de consumenten is dit een goede zaak omdat ze nu ook betere prijzen kunnen bekomen via de websites van de hotels en andere toeristische logies."

Horeca Vlaanderen reageert tevreden. "Wij vragen al jaren aan de Belgische mededingingsautoriteit en overheid om maatregelen te nemen tegen regels van Booking en andere sites", zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. "Wat Booking.com doet is in strijd met alle mogelijke concurrentieregels. In Frankrijk en Duitsland was er al een wet die deze praktijk verbiedt, wij zijn blij dat er in ons land ook een soort 'loi Macron' komt."

Van Assche benadrukt dat Booking. com ook een goede dienstverlening biedt. "We willen zeker geen oorlog maar hoteliers moeten baas blijven over hun eigen kamer. Met dit wetsontwerp keert de vrijheid een beetje terug in de hotelwereld en dat is een goede zaak."

Booking.com is het niet eens met het wetsvoorstel

Booking.com heeft in een eerste reactie ontgoocheld gereageerd op het wetsvoorstel. "We zijn het niet eens met dit voorstel. We geloven dat de prijspariteit (vaste prijzen die afgesproken zijn) die van kracht is in het grootste deel van Europa een transparante en consistente prijsvergelijking garandeert voor de consument", meldt Julie Ongenaed van Booking.com.

"In plaats van honderden individuele accommodatiewebsites te moeten consulteren om prijzen te vergelijken, kan de consument op een platform terecht om zijn/haar beslissing makkelijker te maken. Het behouden van beperkte pariteit zorgt er ook voor dat Booking.com een platform kan blijven waar kleinere, onafhankelijke hotels of een gastverblijf beheerd door een familie op het Belgische platteland dezelfde kans hebben om klanten aan te trekken als grote hotelketens, ongeacht hun marketingbudget, en in een steeds meer internationale en door mobiele toestellen gedomineerde markt", besluit Booking.com.

Meest gelezen