Jan Leyers: “Moeten we nu ook alle oproepen om geen vlees te eten verbieden?”

Jan Leyers heeft in zijn tv-programma “Allah in Europa” de omstreden Nederlandse moslim Ali Houri geïnterviewd. Dat realiseerde hij zich pas vandaag toen het Radio 1-programma “De wereld vandaag” er hem op wees. “Ik snap de hele ophef niet”, zegt Leyers. “Ik krijg het benauwd van al dat moralisme.”

Ali Houri is een van de twee Nederlandse sprekers die gevolgd werden in een reportage van het Nederlandse magazine “Nieuwsuur”. In de reportage wordt gezegd dat jongeren best niet naar muziek luisteren of op café gaan. Jan Leyers: “Ik heb hem inderdaad ontmoet voor “Allah in Europa”. Het was kort en het gebeurde tijdens de moslimbeurs. Maar het is niet dat de ontmoeting een blijvende indruk heeft gemaakt.”

Het debat van de voorbije dagen heeft Leyers wel bewogen.  “Ik snap de hele ophef niet. We moeten eens gaan uitmaken of onze vrijheid van mening en godsdienst wel zo gemeend is. En eens duidelijk bepalen waarvoor dat staat. Ik hoor verontwaardiging over een oproep om alcohol te vermijden. Zullen we dan ook verontwaardigd zijn bij al die oproepen om het eten van vlees te vermijden. Mijn grote held Paul McCartney wil zelfs geen schoenen van leer meer dragen. Dat gaat dan toch ook veel te ver.”

Benauwd van al dat moralisme

Niet alleen als tv-maker, ook als muzikant voelde Jan Leyers zich gepakt door het debat. “Ik drink zelf alcohol en ben muzikant. Ik ga dus zeker niemand oproepen om dat allemaal te laten. Maar ik krijg het benauwd van al dat moralisme. Er zijn zoveel predikers in alle religies die zeggen dat seks buiten het huwelijk zondig is, om over zelfbevlekking nog maar te zwijgen. Wat deze predikers vertellen, is trouwens gematigd", zegt Jan Leyers.

"Als ik iemand tegenkom die zegt niet naar muziek te luisteren, dan haal ik mijn schouders op en denk: “die mist heel wat”. Ik heb veel ergere predikers gezien. Er zijn er die oproepen niet naar school te gaan, die oproepen niet te gaan stemmen om niet aan de democratie deel te nemen. Dan wordt het onburgerlijk gedrag en pas dan is het problematisch.”

Brits of Pools?

Na “Allah in Europa”, en ook weer na het debat van deze week,  beseft Leyers dat we in België nog een hele weg te gaan hebben met de multiculturele samenleving. “We hebben in België dringend nood aan een soort “state of the union” waarin we duidelijk zeggen wat we onder multiculturaliteit verstaan.

In Engeland kan bijna elke mening verkondigd worden en kan bijna alles. Wij neigen wat meer naar de Franse slag. Daar zeggen ze gedetailleerd wat kan en niet kan. Voor mijn part kijken we zelfs naar Oost-Europa. De Polen zijn daar bijvoorbeeld heel duidelijk. Zij durven expliciet zeggen: “wij willen al die vreemden niet”. Dat is tenminste duidelijk. Maar wat willen wij? Laten we kiezen: Brits of Pools? Maar kies!”

Meest gelezen