Koninklijke Bibliotheek bewaart binnenkort ook alle digitale publicaties van Belgen voor het nageslacht

Naast papieren publicaties worden binnenkort ook alle digitale publicaties van Belgen bewaard in de Koninklijke Bibliotheek van België.  Sinds 1966 moeten uitgevers een exemplaar van alles wat in België of door Belgen wordt gepubliceerd daar deponeren: boeken, kranten, tijdschriften of overheidspublicaties. Dat staat zo in de wet op het wettelijk depot. Maar die was nog niet aangepast aan de nieuwste technologische ontwikkelingen. Die lacune in de wet wordt nu eindelijk gedicht. 

Van alle publicaties die verschijnen op het Belgisch grondgebied, en van alle publicaties die worden uitgegeven door Belgische auteurs in het buitenland, wordt sinds 1 januari 1966 een exemplaar bewaard in de Koninklijke Bibliotheek van België. Door de wet op het wettelijk depot moesten uitgevers al hun publicaties daar bezorgen, of 'deponeren' zoals dat heet. 

Maar in de wet ging het tot nog toe enkel over publicaties 'op een materiële drager': papier, cd, cd-rom of dvd. Ondertussen wordt er ontzettend veel online gepubliceerd, zonder dat er een fysieke drager aan te pas komt. En al die publicaties dreigden verloren te gaan voor de toekomstige generaties. Een wijziging in de wet brengt daar binnenkort verandering in. 

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir: "De tijd dat papieren dragers archiveren voldoende is om ons erfgoed te bewaren is al lang voorbij."

Ons land liep op dit gebied behoorlijk achterop bij heel wat andere Europese landen. Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA): "De tijd dat papieren dragers archiveren voldoende is om ons erfgoed te bewaren is al lang voorbij. Ik ben blij dat we met dit e-depot een nieuwe stap zetten in de digitale revolutie. In de meeste andere Europese landen is dat al lang het geval."

De enige uitzonderingen hierop vormen cinematografische procedés en online publicaties die privégegevens bevatten, of die enkel toegankelijk zijn voor een beperkte groep van personen met behulp van een gebruiksnaam en een wachtwoord: bijvoorbeeld een blog, een extranet of een individuele account van een sociaal netwerk.

Meest gelezen