Kunnen Rohingya over twee maanden terug naar hun dorpen in Myanmar?

Diplomaten van Bangladesh en Myanmar (Birma) hebben een akkoord ondertekend over de terugkeer van de gevluchte Rohingya naar Myanmar. Het is echter erg onduidelijk wat er nu precies afgesproken is.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het akkoord is ondertekend in de hoofdstad van Myanmar, Nay Pyi Taw. Volgens de regering van Bangladesh zouden de eerste Rohingya al over twee maanden kunnen beginnen met de terugkeer naar hun dorpen in de deelstaat Rakhine in Myanmar.

Meer details over het akkoord zijn er echter nog niet en daar schuilt het addertje onder het gras. Met het akkoord kan de overheid van Myanmar de internationale druk wat wegnemen. Die was gisteren fors vergroot nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson het verdrijven van de Rohingya door Myanmar voor het eerst officieel omschreven had als "etnische zuivering waarvoor de schuldigen moeten worden gestraft".

Eén detail is al wel bekend: volgens de regering van Myanmar is het huidige akkoord gesloten op basis van een vorige deal over Rohingya-vluchtelingen uit 1992. In dat akkoord is bepaald dat enkel mensen die met geldige papieren kunnen aantonen dat ze ooit in Myanmar gewoond hebben, terug de grens mochten oversteken. De meeste gevluchte Rohingya hebben die documenten echter niet en zijn dus volgens Myanmar officieel "vreemdelingen".

Bangladesh spreekt dan weer over "een eerste stap" en wil met het akkoord aantonen dat de eis voor een terugkeer van de meer dan 600.000 Rohingya die het sinds eind augustus moest opvangen, echt wel een optie is. Bangladesh vreest dat het zal blijven zitten met die vluchtelingen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Durven de Rohingya wel terug?

Die enorme groep vluchtelingen kwam bovenop de al meer dan 340.000 Rohingya die al eerder naar Bangladesh waren gevlucht. Zowat alle vluchtelingen spreken over brutale vervolging, massale verkrachtingen, moordpartijen ook op kinderen en het platbranden van dorpen.

Hulporganisaties maken zich dan ook zorgen over de veiligheid van de Rohingya als die zouden terugkeren. Niets garandeert dat dezelfde wreedheden uitgevoerd door het leger van Myanmar of door lokale milities niet opnieuw plaatsvinden.

Myanmar erkent de Rohingya niet als burgers en zegt dat het gaat om mensen die illegaal uit India of Bangladesh het land zijn binnengekomen, ook al is dat generaties geleden. De meeste Rohingya zijn moslim, maar er zijn ook kleine groepen hindoes bij. Die laatste worden zowel door moslims als door de boeddhistische Rakhaing uit Myanmar geviseerd.

Meest gelezen