Drie kopjes koffie per dag zorgen voor minder kans op hartproblemen of leverziektes

Met mate koffie drinken is veilig voor de meeste mensen, en drie tot vier kopjes per dag kunnen misschien wel een gunstig effect hebben op de gezondheid. Dat blijkt uit een groot onderzoek van eerdere studies. Het is nog wel onduidelijk door welke mechanismen koffie een gunstige invloed op de gezondheid zou kunnen hebben. 

Onderzoekers van de University of Southampton bekeken de gegevens uit  201 studies over de impact van koffie op alle onderdelen van het menselijk lichaam; de meeste gegevens waren gebaseerd op waarnemingen en niet op testen. 

Volgens de overkoepelende studie lijkt het erop dat mensen die drie kopjes koffie per dag drinken minder kans lopen om hartproblemen te krijgen, of daaraan te sterven, dan mensen die geen koffie drinken. Het grootste positieve effect was merkbaar in een verminderd risico op leverziekten, ook op leverkanker. 

Maar professor Paul Roderick, een mede-auteur van de studie, zei dat de studie niet kan zeggen of het verschil te danken is aan het drinken van koffie. "Factoren zoals ouderdom, of mensen al dan niet roken, en hoeveel lichaamsbeweging ze krijgen, kunnen allemaal een effect gehad hebben", zei hij aan de BBC. En Tom Sanders, een professor emeritus voedingsleer aan het King's College in Londen, zei dat koffiedrinkers misschien gezondere mensen kunnen zijn, nog voor ze koffie drinken, en dat kan de resultaten van de studie vertekenen. 

Bovendien zeggen de onderzoekers dat het "moeilijk" is om  juist vast te stellen hoe koffie een positieve impact op de gezondheid zou kunnen hebben. Mogelijk is die te danken aan de effecten van anti-oxidanten en anti-fibrotica, die schade aan de cellen in het lichaam verhinderen of vertragen. Anti-fibrotica zijn stoffen die de vorming van littekenweefsel afremmen. 

De studie bevestigde wel dat zwangere vrouwen minder koffie mogen drinken, één tot hooguit twee kopjes, of 200 milligram cafeïne per dag, omdat meer cafeïne het risico op een miskraam verhoogt. Ook vrouwen die een risico lopen op breuken, zouden minder koffie moeten drinken, en patiënten met een abnormaal hartritme krijgen de raad om het te houden bij gedecafeïneerde koffie.  

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Gezonde koffies"

Uit de studie blijkt wel dat met mate koffie drinken veilig is voor het grootste deel van de bevolking, en die bevinding sluit aan bij andere recente studies. "Er is een evenwicht van risico's in het leven, en de voordelen van een matige consumptie van koffie lijken zwaarder door te wegen dan de risico's", zei professor Roderick. Overigens zeggen experts dat mensen nu niet koffie moeten beginnen drinken "om gezondheidsredenen".

Wat de effecten zijn van de consumptie van meer koffie dan de aangewezen drie of vier kopjes, is nog niet erg duidelijk.

De onderzoekers zeggen wel dat koffiedrinkers het moeten houden bij "gezonde koffies" zonder extra suiker, melk of room, en zonder een calorierijke zoete snack er bij.

En ze roepen hun collega's op om streng gecontroleerde klinische testen uit te voeren naar de inname van koffie, om meer te weten te komen over de mogelijke gunstige effecten op de gezondheid.   

De studie van de University of Southampton is gepubliceerd in "BMJ", het vroegere British Medical Journal.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

400 milligram per dag

Voor een gezonde volwassene komt een matige consumptie van koffie overeen met 400 milligram cafeïne per dag. Dat zijn drie of vier kopjes, maar men moet er wel op letten dat koffie niet de enige drank (of het enige voedsel) is waar cafeïne in zit. 

Om in het oog te houden hoeveel cafeïne men dagelijks binnen krijgt, is een tabel met de meest voorkomende bronnen van cafeïne en de hoeveelheid wel nuttig. 

Een kop filterkoffie bevat 140 mg cafeïne

Een kop instant koffie: 100 mg

Een kop thee: 75 mg

Een blikje cola: 40 mg

Een blik van 205 ml energiedrank: tot 80 mg

Een reep pure chocolade: minder dan 25 mg

Een reep melkchocolade: minder dan 10 mg

Meest gelezen