Afgetreden president Robert Mugabe (l) en zijn opvolger Emmerson Mnangagwa

Mugabe en zijn vrouw hebben immuniteit uit de brand gesleept

De afgetreden Zimbabwaanse president Robert Mugabe en zijn vrouw Grace kunnen in Zimbabwe blijven wonen. Ze zullen niet worden vervolgd en krijgen bescherming. Die afspraak is gemaakt bij de onderhandelingen over zijn ontslag. Dat zeggen bronnen dicht bij de onderhandelingen.

Volgens een regeringsbron heeft Mugabe, 93 jaar oud, zelf gevraagd om in Zimbabwe te blijven. Hij wil niet in ballingschap leven. Mugabe, zijn vrouw en leden van zijn partij worden door mensenrechtenorganisaties beschuldigd  van grove corruptie en het gewelddadig onderdrukken van de oppositie.

Nieuwe president

Morgen legt Emmerson Mnangagwa (75), bijgenaamd "De Krokodil", de eed af als nieuwe president. Hij was vicepresident en gedoodverfd opvolger van Mugabe. Maar Mugabe wilde dat zijn vrouw Grace hem opvolgde en ontsloeg Mnangagwa. Het is dat plotse ontslag, eerder deze maand, dat tot de vreedzame coup van het leger heeft geleid.

Mnangagwa was decennialang de rechterhand van Mugabe en is een prominent lid van de regeringspartij Zanu-PF. Hij knapte het 'vuile werk' voor hem op en liet onder meer de opstand van 1980 hardhandig neerslaan. Daarbij zijn naar schatting 20.000 doden gevallen. Bij zijn terugkeer uit Zuid-Afrika gisteren sprak hij voor het eerst het volk toe. Hij zei dat Zimbabwe een nieuwe democratische fase ingaat.

Oppositie

De oppositiepartij MDC-T liet intussen weten voorzichtig optimistisch te zijn over de nieuwe ontwikkelingen. Ze hoopt dat Mnangagwa niet "het kwaadaardige, corrupte, decadente en incompetente bestuur" van Mugabe overneemt. De partij rekent op eerlijke en democratische verkiezingen volgend jaar.

Meest gelezen