N-VA is rijker dan alle partijen in Nederland bij elkaar

Vlaamse partijen hebben veel meer geld dan partijen in Nederland, dat blijkt uit onderzoek van politicoloog Jef Smulders van de KU Leuven. De grootste Vlaamse partij, N-VA, heeft een vermogen van bijna 39 miljoen euro. De rijkste partij in Nederland (VVD) heeft slechts acht miljoen euro. In totaal heeft N-VA meer geld dan alle Nederlandse partijen bij elkaar. 

Jef Smulders vergeleek het vermogen van de partijen in Nederland met de partijen in Vlaanderen. Onder vermogen verstaat hij zowel subsidies, als giften, gebouwen, gronden en schulden. "Letterlijk alles wat de partijen bezitten", verklaart Smulders in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

De N-VA is in België de rijkste partij, met een vermogen van 38.793.792 euro. De partij is dubbel zo rijk als CD&V (16.499.132 euro) en SP.A (15.890.355 euro). Als je de cijfers van de Vlaamse partijen vergelijkt met hun zusterpartijen in Nederland, zie je dat CD&V dubbel zo rijk is als CDA (7.330.971 euro). Ook SP.A en Open VLD hebben veel meer geld dan hun Nederlandse zusterpartijen. (Lees verder onder de afbeeldingen)

Prijs per inwoner

De Vlaamse partijen vertegenwoordigen samen zeven miljoen mensen, terwijl de Nederlandse partijen 17 miljoen kiezers bedienen. Zo heeft de N-VA dus ruim vijf euro per inwoner, terwijl de rijkste Nederlandse partij het met 0,48 euro per inwoner doet.

Waar komt dit verschil vandaan?

Na het Agustaschandaal in 1993 mogen partijen in België nauwelijks nog giften ontvangen van privébedrijven. In Nederland mag dat wel. Om het verlies aan inkomsten te compenseren krijgen Belgische partijen grotere subsidies: tot 90% van de totale inkomsten van een partij bestaat uit overheidsgeld.

"Partijen krijgen in België meer middelen binnen dan ze nodig hebben om de partij te onderhouden", aldus Smulders. "Zo huurde de N-VA tot enkele jaren geleden kantoren, maar dat gebouw hebben ze ondertussen gekocht. Omdat ze niet het hele gebouw gebruiken, worden de andere verdiepingen verhuurd. Zo heeft N-VA voor zichzelf nog meer inkomsten gecreëerd."

De laatste aanpassing van de partijfinanciering gebeurde in 2014. "Toen is de partijfinanciering nog verder omhoog gegaan", zegt Smulders. "Partijen lijken het moeilijk te hebben om deze wet eens grondig te herzien en na te gaan of alles wel in proportie is."

Meest gelezen